RANDI KVINGE

Denne uken vedtok nemlig byrådet i Bergen at de vil søke til FN om at adressen Menneskerettighetenes Plass ved Raftohuset skal få status som FN-plass. I dag er det bare FN-bygningen i New York som har denne statusen.

Anders Kvam i Rafto-husets venner er initiativtaker til søknaden, og i samarbeid med kommunen skal han formulere brevet til FN. Her blir det bedt om godkjennelse av FN til å benytte FN-flagget og FN-logoen på en bronseplate. På platen blir det foreslått at det skal stå «Human Rights Plaza approved by the United Nations».

— Først og fremst vil FN-statusen ha stor symbolsk betydning. Stedet blir brukt til internasjonale markeringer i sammenheng med Rafto-huset, og vil være med å understreke betydningen av menneskerettighetsarbeidet som blir gjort her, sier Anders Kvam.

Gave til byen

Menneskerettighetenes Plass ble gitt som gave til Bergen by av Det Nyttige Selskab ved Selskabets 225-årsjubileum i 1999. Arealet var opprinnelig et veikryss som oppsto i forbindelse med etableringen av Møhlenpristrappen, og er en av de mest trafikkerte gangveiene i byen.

Billedhugger Hans Jacob Meyer har utsmykket stedet med skulpturen «Knelende kvinne» og bronserelieffene «Kunnskap og barmhjertighet». Disse platene er for tiden dekket til på grunn av bygging av leiligheter i nærområdet.

- Realistisk

Selv om det ikke finnes lignende FN-steder i verden, tror byråd for byplanlegging, Lisbeth Iversen, at det er realistisk å få gjennomslag for søknaden.

— Rafto-huset er internasjonalt anerkjent, og har fått en meget sentral rolle i arbeidet for menneskerettigheter. Dermed tror jeg det er gode sjanser for å få et positivt svar, sier byråden.

Hun håper søknaden blir godkjent innen FN-dagen 24. oktober 2005.

— Da blir det markert at Norge har vært et fritt land i 100 år, og det hadde vært flott om stedet hadde fått FN-status til da, sier hun.