Bare nordtrøndere har mindre bruk for potensmidler, ifølge ferske tall fra Reseptregisteret.

— Du ser vel det på oss. Hva skal vi med det? flirer Johan Trygve Solheim, bosatt på Svanøy i Flora, når han får høre nyheten.

Sammen med en rekke andre staute karer fra bygden stilte han opp på en nakenkalender til inntekt for Haiti tidligere i år. Selv er den ivrige hjortejegeren avbildet som en villmann i truse av hjorteskinn med våpen på ryggen.

— Kalenderen handler om at vi ikke utgir oss for å være noe annet enn det vi er. Er man glad og i harmoni med seg selv, så fungerer det meste som det skal. Da slipper man å knaske piller, sier Solheim.

Nærheten til natur er viktig for å unngå alle slags lidelser, tror Solheim, som driver Norsk Hjortesenter på Svanøy. Dessuten er det viktig å dyrke både barnet og villmannen i seg selv, mener han.

— Det er viktig å ikke sette seg i en setting som er vanskelig å leve opp til. Her på Svanøy kan man være seg selv, det er stor frihet og toleranse.

Han håper nyheten om de virile mennene i fjordfylket kan lokke flere til bygdene.

— Vi trenger mange flere folk, særlig jenter, det er altfor mange ungkarer her.

Skepsis til piller

Undersøkelsen viser også at bare innbyggerne i Aust-Agder benytter seg sjeldnere av reseptbelagte prevensjonsmidler, enn folk i Sogn og Fjordane.

Vi spør Per Stensland, kommunelege i Sogndal, om forklaringen rett og slett kan være at folk sjeldnere har seg i «trivselsfylket»?

— He he. Nei, det er ikke mitt inntrykk at den seksuelle aktiviteten er spesielt lav, sier Per Stensland, kommunelege i Sogndal.

Han tror heller ikke at menn i fjordfylket er mer potente enn nordmenn ellers.

— Jeg tror at det kan ha noe med en verdiorientering å gjøre: Skal man bruke piller for alt som er ille? Der tror jeg folk i Sogn og Fjordane har en innbakt skepsis. Men dette er altså noe jeg tror - etter å ha vært her i 30 år, sier Stensland.

Fornøyd med sexlivet

Vi har altså ikke svar på alle spørsmål. Men om folk sjelden går til legen for å få hjelp med sexlivet, er de i alle fall fornøyd, forteller psykiater og avdelingssjef ved Nordfjord psykiatrisenter, Trond Aarre.

Han viser til en studie gjort ved Universitetet i Oslo i 2006, der man blant annet sammenlignet livskvalitetsmål hos folk i hovedstaden og i Sogn og Fjordane.

— Det viste seg at folk i Sogn og Fjordane var mer fornøyd med kjønnslivet enn de i Oslo, sier Aarre, som er avdelingssjef ved Nordfjord psykiatrisenter.

— De er fornøyd, men undersøkelsen sier ikke noe om frekvensen?

— Nei, den gjør jo ikke det.

Lite pilleknasking

Sogn og Fjordane ligger i det hele tatt langt under landssnittet på medisinbruk, spesielt når det gjelder beroligende, antidepressiva og smertestillende.

— Dette er ingen nyhet. Vi har data tilbake til 80-tallet som viser en helt stabil tendens, sier Aarre.

Dette skyldes to forhold, ifølge både Stensland og Aarre: For det første er man forsiktig med å knaske piller. Slik er kulturen blant både pasienter og fagfolk.

Men innbyggerne i Sogn og Fjordane er også psykisk friskere enn mange andre steder i landet:

— Studien fra Universitetet i Oslo er den beste som er gjort på dette. Den viser at forekomsten av psykiske lidelser er vesentlig lavere i Sogn og Fjordane. Forskerne tror det har sammenheng med en mer tradisjonell kultur, med få skilsmisser, lite rus, lite flytting. Man regner med at dette virker helsefremmende, sier Aarre.

Hvorfor knasker folk i Sogn og Fjordane mindre piller enn andre? Skriv gjerne en kommentar.

Stockmarket