— Det er helt forferdelig. Det er bare et under at det gikk så bra, sier lensmann i Odda Øyvind Rossland, etter at en mann i 50-årene ble skutt i hodet midt i Odda sentrum natt til i går.

Mannen ble sendt på legevakten, hvor legen måtte operere ut en stålkule som satt en centimeter inn i hodet hans.

— Hadde den truffet øyet hadde han vært blind, sier lensmann i Odda Øyvind Rossland.

Det er ikke første gang folk blir skutt med softgun i Odda. I februar i år ble en Odda-kvinne skutt i foten av en forbipasserende bil. Forrige uke fikk en person røde merker på kroppen etter å ha blitt beskutt i sentrum.

— Det er akkurat som det har blitt et fenomen her. Jeg finner slike softgun-kuler overalt, og det gjør folk veldig usikre, sier Synnøve Hovin, som pleier å gå Natteravn i Odda.

Tilfeldig offer

Hun forteller at det har vært mye spekulasjon om hvem som står bak. Ifølge politiet var mannen som ble skutt natt til i går et tilfeldig offer. Det bekymrer Hovin.

— Det er klart folk blir redde etter slike episoder som dette her. Hvem som helst kan jo bli rammet, sier hun.

Skyteepisoden natt til i går skjedde et steinkast fra Iris scene, en av to scener som gjester Blueshelga 2012. Den fornærmede mannen, som ikke ønsker å snakke med media, hadde deltatt på festivalen og skulle ha seg noe å spise da det smalt.

— Han blødde fælt og tok seg til hodet mens han pekte mot en av leilighetene i bygget over, sier et øyenvitne til BT.

Fornærmede har forklart politiet at han så en person forsvinne fra ett av vinduene i bygget før lysene ble slukket i leiligheten. Han ble kjørt til legevakten av politiet, hvor legen opererte ut kulen. Mannen, som bor halvannen times kjøring fra Odda, har det etter forholdene bra.

Alle tre fra Odda

Lensmannen ser svært alvorlig på hendelsen, og satte inn store ressurser for å få fatt i gjerningsmennene. Natt til i går ble tre menn i midten av 20-årene pågrepet, alle fra Odda-området.

— Vitner har forklart at de så dem kjøre rundt i byen og avfyre skudd en time før mannen ble skutt, sier etterforskningsleder i saken, Per Helge Sekse.

Han satt i avhør i hele går. Klokken 19 var en av mennene løslatt og utenfor mistanke. De to andre innrømmet forholdet.

— De har hatt fest i leiligheten hvor den ene av dem bor, og har innrømmet å ha skutt mannen. Du kan si det sånn at de innser at det ikke var noe lurt, sier Sekse.

Den ene av de to, som begge er kjente av politiet, er allerede siktet for skyteepisoden i februar i år.

— Den andre pågrepne var også tilstede under denne skytingen, men saken mot ham ble henlagt, sier Sekse.

Politiet anser nå alle skyteepisodene i Odda den siste tiden som oppklart, etter at fire politifolk jobbet med saken i hele går. Våpen og ammunisjon ble beslaglagt hos mennene.

Svært skjerpende

— Vi anser det som svært skjerpende at det har blitt skutt med stålkuler. Det kunne endt med katastrofe, sier Sekse.

Han slapp de to mennene fri i går kveld.

— Det var ikke grunnlag for å holde lenger på dem. Men begge er fortsatt siktet, sier vakthavende jurist Anders Johnsen i Hordaland politidistrikt.

Lensmannen selv er lettet over at softgun-desperadoene nå er tatt.

— De tidligere episodene har spredd frykt, og folk har opplevd det som ubehagelig, sier han.

Rossland har ikke vært komfortabel med at gjerningsmennene har gått løs.

— Det er derfor vi satte inn såpass mye energi på dette. Jeg er veldig fornøyd med at de nå er tatt, sier han.