De som kjenner Askøy, vet at det skal en del innsats til for å få sindige askøyværinger ut av stress-lessene. Lost Weekend er ikke alene om å erfare dette.

Se video-reportasje — Holmgang på AskøyRundt 80 av Askøys 23.000 innbyggere, 3,4 promille, fant veien til folkemøtet i Ravnanger grendahus i kveld. De aller fleste var partitravere ikledd partipins og partijakker.

LES OGSÅ: Valgtempen i Kvinnherad: Full fergekamp i sør

Utestengt

Faktisk var det de som ikke var invitert, som skapte høyest temperatur. Vertene Frp hadde bare funnet plass til seg selv, Høyre, Ap og SV i debattpanelet.

— Helt bak mål. Vi blir invitert til politisk samarbeid, men blir ekskludert i denne debatten, sier Roald Viksund fra KrF. Han tok hevn ved å ta ordet så ofte han kunne fra salen.

Tidligere ordfører og statssekretær Åge Rosnes (SV), som selv var innvilget en panelplass, oppfordret til spontan folkeavstemning for å invitere KrF og Venstre opp på podiet. Forslaget ble kontant avvist av debattleder Vigleik Brekke.

Sinte på staten

Første del av debatten handlet om arealplanen, eller rettere sagt: For og imot Fylkesmannen. Det springende punkt var hvorfor ikke askøyværingene får bygge der de vil.

— Det kan ikke være riktig at Fylkesmannen overprøver enstemmige vedtak i Askøy kommune, sa Viksund fra salen.

Statens mann hadde også irritert Siv Høgtun (H).

— Jeg tør påstå at jeg kjenner Askøy bedre enn Fylkesmannen, hevdet hun.

Juristen Trine Grønbech (Ap) var opptatt av å følge lover og regler.

— Vi skal gå opp strandsonen meter for meter, lovet hun.

Ingen bom

Bompenger vil alltid engasjere askøyfolket, men foreløpig har de bommen ved Askøybroen altfor friskt i minne til at noen politikere tør foreslå en ny runde. Selv om veiene på Askøy må rustes opp for mer enn en milliard kroner.

— Å bygge veier er en statlig oppgave. I 2009 kommer vi i regjering, og da blir det slutt på bompengene i dette landet, sa Knut Hanselmann (Frp). Spørsmålet om hva som skjer dersom Frp ikke kommer i regjering, mente han var hypotetisk.

Åge Rosnes tok det store overblikket og så de store veiutbyggingene i sammenheng, i Bergen, i nord og i vest.

— Hvis alle andre innfører bompenger, vil det være veldig vanskelig å få ut fem flate øre til nye veier på Askøy, sa Rosnes.

Han minnet om at Frp i Os hadde gått inn for bompenger på Osvegen.

— Det er omkjøringsmuligheter rundt Samnanger, svarte Hanselmann, og høstet latter fra salen.

GLISSENT: Kun 80 publikummere ville høre på Åge Rosnes (SV), Trine Grønbech (Ap), Siv Høgtun (H) og Knut Hanselmann (Frp) i det siste folkemøtet før Askøy-valget.
JO HJELLE