— Det er positivt at mange kutter ut røyken. Men de som har erstattet sigaretten med snus er fremdeles avhengige av nikotin, sier lege Sten Arve W. Lønning ved Nordås legekontor.

Han er en av seks leger over hele landet som rekrutterer deltakere til det nye forskningsprosjektet.

— Mange snusere ønsker nok å bli helt nikotinfrie, men har ennå ikke lykkes, sier Lønning, som ønsker å komme i kontakt med storsnusere. Kriteriene for å delta er klare:

— De må bruke mer enn åtte porsjoner snus for dagen, være over 18 år og motivert for å slutte. De må kun bruke snus, ikke røyke.

Lønning har drevet mye med røykavvenning i løpet av sine 11 år som praktiserende lege. Nå bekymrer han seg for at stadig flere yngre gutter og jenter blir nikotinavhengig ved bruk av snus.

— Røykesluttmedisinen har vist seg å ha svært god virkning på røykere, og jeg forventer det samme med snusere. Kombinert med oppfølging i opp til 12 uker har jeg god tro på at deltagerne i studien vil ha effekt, sier han.

Færre røyker, flere snuser

Flere og flere nordmenn velger å stumpe røyken, mens snusbruken har økt dramatisk de siste årene.

Norske helsemyndigheter er ikke lenger i tvil om at snus kan være kreftfremkallende. I september offentliggjorde både Helsedirektoratets avdeling for tobakk og Nasjonalt råd for tobakksforebygging vitenskapelige rapporter som de mener dokumenterer at snusing kan føre til kreft i bukspyttkjertelen og i spiserøret.

— I tillegg kjenner vi til at snusere har større sjanse for kreft i munnhulen. Diabetes har vi sett en overhyppighet av hos denne gruppen, sier Lønning.

- Helsegevinst

For Bjørn Johnsen er det nettopp helsegevinsten som har gjort at han har meldt seg på snuskutt-studien.

— Jeg er drittlei dette svineriet og hadde nok sluttet uansett, men kan jeg få hjelp og oppfølging fra lege gjør jeg heller det, sier han.

Johnsen var røyker for ti år siden. Han klarte å slutte og var lenge nikotinfri før han fikk smaken på snus.

— Det lukter fælt, men smaker godt. For meg er det verre å slutte med snus enn det var med røykingen.

Han er pasient hos Sten Arve W. Lønning, og da han hørte om studien var han ikke i tvil om at han ville være med.

— Jeg har tenkt på det lenge, men ikke vært sikker på om jeg ville slutte. Nå er jeg motivert.

Svensk-norsk studie

Det er den reseptbelagt røykesluttmedisin Champix som skal testes på snusere som ønsker å bli kvitt nikotinavhengigheten.

— Vi vet ikke om det kommer til å virke før vi har fått undersøkt det vitenskapelig, og det er det arbeidet vi nå skal i gang med, sier Lønning.

Forskningsprosjektet er en del av en svensk-norsk studie, og er den første i sitt slag. 432 svenske snusere er allerede i ferd med å teste ut legemiddelet. I Norge skal studien inkludere 144 personer.

— Jeg kan i utgangspunktet ta imot 20, men muligens flere. Det blir spennende å se hvem som tar kontakt. Vi vet at flere og flere jenter og kvinner snuser, men det er ikke sikkert det blir de som melder seg på.

Bjørn Erik Larsen