En måned etter forliset den 12. januar er det konstatert rundt 180 steder der olje er drevet i land og har forurenset strendene. Oljerenskerne som er i arbeid skal snu hver stein og rengjøre strendene, helst før sommeren.

Les flere saker og se videoklipp fra ulykken.

I Øygarden kommune rett sør for havaristedet på Fedje, kom olje drivende bare noen timer etter forliset. Ved å legge ut lenser ble et område der det blant annet ligger et oppdrettsanlegg reddet fra forurensningen. Men det var ikke mulig å skjerme særlig store områder. Til nå er det konstatert 30 alvorlig forurensede steder i kommunen, forteller brannsjef i Øygarden, Knut Semshaug.

Fra Hellesøy lengst nord i Øygarden leder han oppryddingen og har hjelp av nærmere 30 personer. Etter Fedje er Øygarden den kommunen som er hardest rammet.

Bruker hendene

Oljerenskerne er kledd i hvite drakter fra topp til tå når de drar ut om morgenen. Når de kommer tilbake til lunsj er draktene svarte av olje og må byttes. Hansker og støvler kan rengjøres.

– Oppsamlingen er for en stor del manuelt arbeid. Vi bruker spader, koster, kniver og hendene for å få løs seig olje, forklarer brannsjefen.

Tang og søppel som er oljeforurenset samles opp. Planker og annet søppel blir spylt mens tang og olje fraktes vekk og brennes i spesialanlegg.

Etter at mest mulig av oljen er fjernet manuelt, blir strendene spylt, det blir strødd bark som trekker opp olje og til sist blir bark og olje spylt ut i sjøen og samlet opp fra båt eller bil med nødvendig utstyr.

Tungt arbeid

– Dette er tungt og varmt arbeid, for vi må være godt kledd. Det går sakte, men vi ser jo at det nytter, sier en av de hvitkledde oljerydderne, Øyvind Reinfold.

Han arbeider sammen med tre andre i en kraftig forurenset vik på Hellesøy. Noen kilometer unna kan de se toppen av fyret på Fedje der «Server» gikk ned.

Reinfold bor i Bergen, men har pleid å dykke i Hellesøy-området. Han tok den midlertidige jobben med oljerensing mens han ser seg om etter en mer permanent jobb. Flere av de andre som jobber med oljeryddingen er jobbsøkere, noen er kommunalt ansatte mens andre jobber i Kystverket.

– Vi får betaling for jobben, men jeg vet ikke riktig hvor mye. Det viktigste er at vi får ryddet opp, så ordner det seg nok med betalingen, sier Reinfold og legger til at han er fornøyd dersom han kan få dykke på stedet igjen til sommeren.

20 meter om dagen

– Vi har flere kilometer med forurenset strandsone. Klarer vi å rengjøre 20 meter om dagen er vi fornøyde, sier brannsjef Semshaug. Han er tilfreds med utstyret og opplegget fra Kystverket og IUA (Interkommunalt utvalg mot akutt forurensning).

– Vi får alt utstyr vi ber om. Vi kunne ikke brukt mer. Utstyr er ikke noe problem, det er været som stopper oss, sier brannsjefen.

Rådgiver Tom Hansen i Kystverket forteller at ryddingen vil pågå for fullt fram til påske.

– Målet er at grovrenskingen skal være avsluttet til påske. Vi prioriterer hekkeplasser for fugl, for i april trekker fuglene på land for å hekke, sier Hansen. Totalt er det opp mot 130 personer som deltar i oljeryddingen før påske. Etter påske blir det noe færre folk, men finrensingen vil pågå fram til sommeren og kanskje enda lengre.

Oljeforurenset tang må samles opp for å sendes til destruksjon sammen med olje, forklarer Øyvind Reinfold.
Hommedal, Marit
- Oppsamling av olje er tungt og varmt arbeid, sier Reinfold.
Hommedal, Marit
Oljen samler seg i tykke lag i tangklaser.
Hommedal, Marit
Tang med olje ved Hellesøy.
Hommedal, Marit