• Bygningene ble blåst av grunnmuren.

Det var et trist syn som møtte Magne Sørstrand da han tirsdag dro inn til Mørkvesstølen i Myrkdalen for å se til familiens støl.

Bygningenes plassering i forhold til vedskjulet avslørte at noe var galt. Bare seks av de ni stølshusene stod der de skulle. De andre tre var blåst av grunnmuren av enorme naturkrefter.

Flyttet 50 meter

— Det øverste selet var flyttet 50 meter. Vi kunne bare så vidt se pipen. Det var rett og slett tatt av lufttrykket fra et snøskred og blåst av grunnmuren, forklarer Sørstrand.

Det var Avisa Hordaland som først omtalte saken.

Den nærmere 20 år gamle bygningen er trolig totalskadd som følge av snøskredet, som gikk omkring 900 meter ovenfor stølen. Til alt hell var det ikke folk i noen av bygningene, da raset kom.

Men også to av de andre byggene som har flyttet på seg, har fått store skader. Ett av dem står ifølge Sørstrand ti meter nedenfor den opprinnelige plasseringen. Det andre har blåst av grunnmuren og ligger like ved.

Fylt med snø

Da Sørstrand kom nærmere, oppdaget han at vinduet på det ene selet var bart. Men det han så gjennom ruten, var alt annet enn gode nyheter.

— Det var rett og slett fylt med snø. Det er nok ikke mye der som ikke er ødelagt, sier Sørstrand.

Området er preget av nærmere fire meter dyp snø, og også de andre byggene på stølen er godt dekket.

Sørstrand forteller at dårlig vær har ført til at de måtte vente i flere dager med å undersøke skadene, etter at de fikk høre om skredet fra en løypemaskinfører som hadde vært i området da det skjedde.

Men med store snømengder rundt og i bygningene, er det fremdeles vanskelig å få oversikt over hvor store skadene er.

— Det blir nok ikke lett å finne ut hvor mye som er ødelagt før snøen forsvinner. Den er så hardt pakket at det er nesten umulig å få gravd frem bygningene, forteller han.

120 år siden sist

For Sørstrand er det et stykke historie som nå ser ut til å gå tapt sammen med de tre bygningene. Han var selv med på stølsdriften som ung.

— Jeg har veldig mange gode minner fra dette stedet. Det er uten tvil trist og vemodig å se noe slikt skje, sier han, og legger samtidig til at det er lenge siden forrige gang stølen ble rammet av skred.

— Det pleier å gå snøskred i området, men sist det gikk med hus var ifølge oldefaren min for 120 år siden.