For det var den blakke fjordingen Snorre som stjal skogshowet. Som godlynt og traust tråkket inn og ut av snauskogen, og demonstrerte hvordan det går an å snu på en femtiøring, med en fem meter lang furulegg på slep.

Mens kvistemester Olav Antonsen fra Tønsberg viste godtfolk smakebiter på hvorfor hele verden vil oppleve «timbershowet» hans, med klatring, saging og øksing så flisene fyker.

Ja, japanerne har sett det seks ganger. Sør-afrikanerne foreløpig bare én gang.

Samtidig som skogskaffien putret over bålet i en sotsvart kjele og skillingsbollene sklei ned som skillingsboller har for vane å gjøre i friluft.

Hjulpet av strømprisene

ý Veldig flott at så mange har funnet veien inn i Hordnesmarken, sier Bengt Drageset, formann i Midthordland Skogeigarlag. Han nyter den solsure vårdagen sammen med labradoren Rocky og ganske mange av skogeierlagets 2700 medlemmer.

— Vår faglige ambisjon er å få opp aktiviteten i skogen, og der er vi jo blitt hjulpet av de høye strømprisene, innrømmer han.

Jo takk, ikke minn oss på det.

Men han skal få lov til å minne alle fritidssagere som nå griper til motorsagen for å skaffe seg billig brensel, om å skaffe seg skikkelig verneutstyr.

I motsatt fall kan det fort bli enda mer dramatisk enn strømregningen.

Visste du forresten at «gadd» betyr stående døde lauvtrær som er over seks meter høye ý og at «høgstubber» er stubber som er mellom to og seks meter høye?

Vi lærte det på Hordnes i går.

— Litt rampete av og til

På åpne plasser i skogen står fargerike maskiner som demonstrerer hvordan kraftige bjørkelegger kan kappes som fyrstikker - og verdensmester Antonsen freser inn i snauskogen med en Alstor 8x8, en doning som er designet for å bære mindre lass ut av skogen.

Samme jobben som Snorre gjør på sine fire hestesko rundt neste sving.

Og det er Snorre som får oppmerksomheten i dag, med skogbrukslærer Robert Dalland fra Stend Jordbruksskule bak tømmene og et slep av familier etter seg inn i skogen.

— Snorre er veldig grei, men litt rampete av og til, røper de to seksåringene Malene Salbu Nødtvedt og Marie Borgen Knoph, som begge bor på Hordnes og til og med har ridd på Snorre.

— Gunnar, ikkje gå så nærmt, formaner en engstelig mor.

— Snorre er en perfekt hest til dette bruket, rolig og kald i hodet dersom det skjer noe. Skulle den falle, blir den bare rolig liggende, derfor brukes den også i undervisningen, forteller lærer Dalland.

Men bekrefter at denne måten å hente tømmer ut av skogen på, er i ferd med å bli avleggs.

Ikke avleggs

Avleggs er derimot ikke Olav Antonsen med tømmershowet han har vært over hele verden med.

— Tror at eneste stedet på kloden jeg ikke har vært må være Sør-Amerika, finregner han. Basen er Tønsberg, i et hus bygget av tømmer fra Stendafjellet.

— Folk hjemme stusser når de hører at jeg har bygd hus med tømmer vestfra, men tømmeret her er som på vestkysten av Canada, førsteklasses, sier han, fyrer opp motorsagen og tryller frem den skjønneste lille barnestol som han overrekker en dame blant publikum.

— Åh, så flott, denne skal jeg pusse og gi til barnebarnet, jubler hun.

En skogdag med noe attåt, dette.

TØMMERKJØRING: Henting av tømmer i skogen med hest var det mest populære innslaget under familieskogdagen på Hordnes i Fana i går. Bak tømmene Linda Amundsen (17) fra hestelinjen på Stend Jordbruksskule. Bak hesten skimtes skogbrukslærer Robert Dalland.<p/>FOTO: HELGE SUNDE