Jarl Vidar Meling

— Jeg bruker mellom 30 og 40 kroner hver dag på godteri. Jeg drikker også en til to flasker brus dagen, sier Tonje Iren Håtuft.

Med et snitt på 30 kroner dagen blir snopebudsjetter i underkant av 11000 kroner i året. Summen som blir brukt på snop er sammenliknbart med hva en røyker bruker på røyk i løpet av et år. Håtuft er enig i at det er mange penger, men sier at hun kommer til å fortsette med sin daglige gottekvote.

Skremt av BT-oppslag

— Det er nesten som om jeg er avhengig av å spise snop hver dag. Dessuten er det jo mamma og pappa som betaler, sier Håtuft.

Rene Bjorheim som går i samme klasse som Tonje Iren, 8a ved Breimyra ungdomsskole i Åsane, fikk beskjed av faren at snop-spisingen måtte stoppe. Dette skjedde etter at han hadde lest lørdagsutgaven av BT.

— Jeg har stort sett kun spist snop i helgene, men på lørdag sa pappa at jeg ikke burde spise snop i det hele tatt, sier Bjorheim.

Ikke i kantinen

8. klassingen sier at han kan komme godt ut av det hvis han holder seg borte fra godteri det neste halve året.

— Jeg skal få en premie hvis jeg ikke spiser snop de neste seks månedene. Hva premien blir vet jeg ikke enda, smiler 13 åringen.

I kantinen ved skolen er snop og brus ikke tillatt. Her selges rundstykker og melk til sultne ungdomskropper. Det mener Bjorheim er en fordel.

— Ungdom ville nok spist mer snop hvis det ble solgt i kantinen på skolen. Litt sunn mat må man jo ha, sier han.

<b>SØTMONS:</b> Tonje Iren Håtuft elsker godteri, og bruker flere hundre kroner på snop hver eneste uke.
Eirik Brekke