— Også må du vel ha litt øyenbryn her. Oj! Jaja, klovner har jo gjerne litt ulike øyenbryn, har de ikke det?

Mamma Lisbeth Skodvin sminker barna sine til årets julebukkveld i Askeladdveien i Fyllingsdalen. Datteren Marte (11) er klovn, og Lisbeth gjør sitt beste for å male på henne klovnesminken. Badet er fullt av kostymer, parykker, sminke, løstenner og annet tilbehør.

Snopejakt

I kveld skal Marte, sammen med tvillingsøsteren Ingrid, venninnen Caroline Hopland Johansen (11) og kameraten Marius Rasmussen (11) ut og synge for naboene. Belønningen skal komme, håper de, i form av snop.

— Mamma, jeg må ha et belte rundt livet!

— Men klovner er jo litt posete, er de ikke?

Mamma finner likevel et belte. Det så bare rart ut, synes Marte.

— For en dårlig idé, mamma!

Stemningen på badet er likevel god, og Lisbeth legger sine siste strøk på verket. Så er det bare parykken og hatten igjen, og klovnen er klar til å gå ut sammen med de andre.

Glatte gater

Alle får hver sin hjemmelagede filtpose til å samle godteri i. Etter en dag med regn er det klink is ute i gatene. Klovnen får ekstra beskjed om å gå forsiktig med de enorme skoene.

— Jadaaa!

Vanligvis er mamma Lisbeth med ut på bukketuren, sammen med en nabofue. Men i år valgte Lisbeth å bli hjemme på grunn av forkjølelse. Hun er minst like glad i julebukk-tradisjonen som ungene er.

— Det er gøy å kle seg ut og finne på ting som ikke alle forventer, sier hun til bt.no.

Hun lager mye av kostymene selv, og blander med gamle klær og litt innkjøpt tilbehør. Selv har hun gått julebukk siden hun var liten.

— Jeg har vært alt fra klovn til juletre, forteller hun.

- Går til posene er fulle

Ute i nyttårsmørket er jakten på godteriet i gang, og de fire stavrer seg bortover veien.

- Hvor lenge skal dere gå i kveld?

— Vi går til posene er fulle, sier Caroline bestemt.

De fire har god oversikt over hvem som pleier å gi godteri. De blir enige om å først gå til de med den store, fine hunden.

Bakken opp til huset er glatt, og et par sekunder er klovnen nede i knestående på isen. Vel oppe ved huset, stiller de seg opp. Men hva skal de synge?

— Vi ringer ikke på uten å ha en sang, bestemmer Caroline.

Forberedt

De ringer på, døren går opp, og «We wish you a merry christmas» kommer fra fire barnemunner. I døren står Gunnar Førde og lytter. Han visste hvem som ville komme i kveld, og hadde fire godteposer klare til de utkledde.

— Nå må dere gå forsiktig ned bakken igjen, hold dere i gjerdet! formaner han vennlig.

Ferden går videre, fra dør til dør. De aller fleste lukker opp og ser ut til å nyte den lille sangsnutten. Deretter får godtesekkene enda litt påfyll. Ved ett hus er det imidlertid ingen som åpner opp.

— Tror du de har glemt at det er nyttårsaften i dag? lurer gjengen på, før de snur og går videre, til posene er fulle.