Den 21. Pepperkakebyen har akkurat åpnet i de gamle banklokalene i Torgallmenningen 2. Lille Brede Pettersen Fossen på to år er godt i gang med årets pepperkakespising.

— Er det godt?

Spørsmålet henger i luften mens Brede fortsetter å spise pepperkakehjertet. Det får være svar godt nok. Se videoen over hva de andre barna vi traff har å fortelle oss om pepperkaker og byen.

Pepperkake-ordfører

Ordfører Trude Drevland har akkurat blitt tildelt sitt staselige ordførerkjede – selvfølgelig laget i pepperkakedeig for anledningen.

— Å, gud, se der! Har du sett noe så flott?

Hun peker rundt seg og er tydelig overgitt over årets utstilling. Det er første gang Pepperkakebyen befinner seg i DNBs gamle banklokaler, og Drevland trives i de nye lokalene.

— Det hadde vært fint å ha det her hvert år, det ser helt fantastisk ut her inne. Julestemningen sniker seg på, ler Drevland.

Hun besøker byen sammen med barnebarnet Isa. Hun har akkurat funnet sin egen skole gjenskapt i pepperkake.

De får vel prestasjonsangst!

Drevland utfordret tidligere i høst sine ordførerkolleger rundt om i Norge. Målet var å få dem til å sende bidrag fra sine byer til Pepperkakebyen. Bare Bodø svarte, og ordføreren har en teori for hvorfor andre uteble.

— De får vel litt prestasjonsangst, tipper jeg! Man kan ikke levere hva som helst til Pepperkakebyen i Bergen. Men de er hjertelig velkommen til å prøve neste år, sier hun lattermildt.

Spennende planer

En annen som er tydelig fornøyd er Pepperkakeby-sjef, Steinar Kristoffersen. Til tross for fire timers søvn natten i forveien, er Kristoffersen pigg og rask.

— Det er jo dette vi jobber for. Nå er vi i gang for fullt, selv om jobben ikke er ferdig ennå, sier han.

Selv om Pepperkakebyen er en juletradisjon, betyr ikke det at Kristoffersen kan legge prosjektet på hyllen resten av året. Neste års planlegging er allerede i gang. Foreløpig holder Kristoffersen kortene tett til brystet, men noe lover han.

— Vi har en utfordring med tanke på hvor vi skal ha byen neste år, men vi har en liten plan. Jeg kan ikke si noe før alt er klart, men jeg kan love at vi her spennende planer på gang, smiler han lurt.