Den ansatte brukte konfidensiell informasjon som hun fant i journalen i en krangel med pasienten.

— Fullstendig ulovlig, sier pasientombud i Sogn og Fjordane, Anne Margrethe Ramstad Øvsthus, til avisen Firda.

Sladret til naboer

Pasientombudet omtaler hendelsen i sin årsmelding for 2010. Den ansatte i Helse Førde var ikke i et behandlingsforhold til den aktuelle pasienten, og hadde dermed ingen rett til å lese i vedkommendes journal.

Den ansatte skal også ha spredt informasjonen videre til andre naboer.

— Trolig ser vi bare toppen av et isfjell. Journalsnoking er veldig alvorlig, men jeg frykter at det ikke blir tatt alvorlig nok, sier ombud Ramstad Øvsthus.

Dersom du som pasient har mistanke om at noen har snoket i journalen din, eller bare er nysgjerrig på om det har skjedd, kan du ta kontakt med helseforetaket ditt.

Det loggføres nemlig hvem som ser pasientjournalene.

— Det er veldig individuelt om man har nytte av å se hvem som har lest journalene, men er man bekymret, er det bare å kontakte Helse Bergen, sier fungerende pasientombud i Hordaland, Anne Karin Rinde til bt.no.

«Ikke så nøye»

Pasientombudet i Hordaland har ikke fått noen saker på sitt bord som omhandler journalsnoking.

Men noen lurer altså på om de har rett til å vite hvem som leser deres egen pasientjournal.

I Sogn og Fjordane er pasientombudet bekymret.

— Jeg er redd det henger igjen et gammelt tenkesett om at «vi er alle helsepersonell, så det er ikke så nøye». Dagens elektroniske journaler kan friste nysgjerrige sjeler til å logge seg på og lese de mest intime ting om kjente folk, slekt, venner og naboer. Det kan i verste fall bli kimen til ryktespredning, sier fjordfylkets pasientombud Anne Margrethe Ramstad Øvsthus til Firda.

Tror du det er et problem at helsepersonell snoker?