Situasjonen er velkjent for skientusiaster. Du sitter i byen. Det er januar og åtte varmegrader ute. Regnet pisker mot stuevinduet. Du lengter deg syk etter å kjenne puddersnø under skiene. For noen få år siden var den eneste løsningen å reise til Hemsedal eller Røldal når de nærmeste utfartsstedene regnet bort.

Nå har Voss Fjellandsby-Myrkdalen kastet seg inn i konkurransen. To og en halv times kjøring fra Bergen lokker de med uendelige snømengder når resten av fylket ligner en stor vanndam.

Voss Fjellandsby er blant de skistedene i landet som har absolutt beste snøforhold. Da bt.no besøkte bakkene i begynnelsen av februar var det hele tre meter snø på toppen av trekket. I bunn var det solide halvannen meter. Det gjør det fristende å ta turen til Myrkdalen.

Andre alpintester:

Når det gjelder bakker og løyper, har Voss Fjellandsby fire skitrekk og syv — åtte nedfarter. De fleste egner seg godt for middels gode skikjørere og familier med store barn. Ønsker du større utfordringer kan du prøve deg i den internasjonale storslalåmløypen, som er den ene av to svarte nedfarter. Eller du kan prøve deg på frikjøring i løssnøen.

Hovedinntrykket er at Voss Fjellandsby er aller best egnet for familier og mosjonister. Skikjørere som søker de aller bratteste bakkene, bør kanskje dra andre steder.

Myrkdalen har også eget barnetrekk for de aller minste. Det var ikke åpent da bt.no besøkte stedet, men så var det heller ikke så mange barn i nærheten.

Stive priser og god service

En skidag i Voss Fjellandsby er dyr. For et dagskort må du ut med hele 290 kroner. Om du kommer sent, er det heller ikke mye å spare på å kjøpe et halvdagskort. Etter klokken 13 er prisen 240 kroner. Prisene for å leie skiutsttyr er også stive. For komplett skiutstyr i en dag koster det 300 kroner. Har du for eksempel glemt staver (slik som vi gjorde) er prisen 70 kroner. Til sammenligning får man staver i Bavallen for 40 kroner dagen.

Skiutvalget i leiebua er av god kvalitet. Her finner du både slalåm-, telemark- og langrennsutstyr av god kvalitet. Skisenteret har også investert i en egen super effektiv støveltørker med antiluktsystem. De får pluss for god og smilende service, og at de også tilbyr utleie av slalåmbriller til de som har glemt sine egne.

Fancy varmestue og tom salatbar

Hovedvarmestuen i Voss Fjellandsby ligger naturlig nok nederst i trekket. Lokalene er nye, rene og innbydende. Her er det solide trebord, skifergulv og fancy peis. Her er det er lett å trives og få varmen i seg! Toalettene er like fine og rene som resten av inventaret.

I helgene og feriene er også Vetlebotn kafè åpen midt i bakken åpen.

På matfronten står både de obligatoriske hamburgerne og pølsene på menyen. Men til forskjell fra flere av de andre skisenterne vi har testet, byr Voss Fjellandsby også på sunnere alternativ.

I kafeen finnes salatbar (som var tom da vi besøkte stedet) og ferske baguetter. I storkiosken i resepsjonen står både laks, kjøttkaker og svinekam på menyen. Vi bestilte laks i urtesaus. Det så riktig lovende ut da maten ble servert. Gulrøtter, poteter, laksefilet og saus. Men en stor plastbit midt på tallerkenen avslørte at middagen neppe var hjemmelaget. Her luktet det ferdigmat lang vei. Likevel gir vi betjeningen pluss for å tilby noe annet enn vasne hamburgere og pommes frites. Dessuten fikk vi gratis vafler og kaffe da vi klaget på maten (etter at den var spist opp..)

Parkeringstrøbbel

Storkiosken tilbyr også nettsurfing hvis man skulle bli lei av skikjøringen. Men her er prisene svært stive. 50 kroner for 15 minutt og 100 for en time er altfor drøyt.

Det finnes en parkeringsplass i bunnen av bakken. Vanligvis er dette tilstrekkelig, men på dager med svært stor utfart har det oppstått kaos. I nyttårshelgen var det så ille at folk ble bedt om å snu før de kom frem til skisenteret. Det bygges nå flere parkeringsplasser for å unngå lignende problemer i framtiden.

Oppsummering: Den største fordelen til Voss Fjellandsby er snøforholdene. Du må tilbringe litt ekstra tid i bilen eller bussen, men på gode dager får du full uttelling i trekket. En innbydende varmestue med god plass og god mat trekker også opp.

Hva synes du? Si din mening under.

MYE SNØ: Voss Fjellandsby Myrkdalen er blant skistedene i landet med best snøforhold.
KETIL MOLAND OLSEN
FIRE TREKK: Det er fire skitrekk og syv-åtte nedfarter i Myrkdalen.
KETIL MOLAND OLSEN
FORNØYD: Are Ellingsen synes forholdene er bedre i Myrkdalen enn på Voss.
KETIL MOLAND OLSEN
MMMM..: BTVs reporter Sonja Ystaas kjøpte seg burger i bakken. Men man får også kjøpt sunnere mat.
KETIL MOLAND OLSEN