• Det går tregt inn fra alle innfartsårer, og køene forplanter seg, meldte Veitrafikksentralen i morgentimene.

Den første store snødagen i Bergen er over oss — med alt det innebærer av trafikkproblemer.

— Veiene er ikke så ille som mange frykter, sier Morten Hansen, vaktoperatør hos Veitrafikksentralen i Hordaland om kjøreforholdene den første snødagen i Bergen.

Veitrafikksentralen tror køene hovedsaklig skyldes at folk kjører forsiktig og sakte, men også at det er manglende skraping på veiene.

— Det går veldig sakte inn fra alle innfartsårer, og køene forplanter seg, sier Hansen.

Klokken 11 hadde køene løsnet opp.

— Det har begynt å normalisere seg nå, sier vaktoperatør Svein Ellefsen hos Veitrafikksentralen.

Står stille

Veitrafikksentralen melder om saktegående trafikk fra sør.

— Fra vest glir det for så vidt greit, men trafikken går utrolig sakte gjennom Fyllingsdalen. På Puddefjordsbroen står trafikken veldig stille. Vi får også meldinger fra Sotra, Trengereid og Gulbotn om køer, sier vaktoperatøren.

Det skyldes trolig hardpakket snø på veiene.

— Flere steder har entreprenørene vært sent ute med å skrape veiene, det skaper trøbbel, sier Hansen.

To lastebiler i grøften

Føst fikk politiet melding klokken 07.48 om at en lastebil hadde blitt stående fast i Gymnasbakken mellom Isdalstø og Knarvik. Klokken 08.19 gikk et utenlandsk vogntok i grøften på samme sted.

— Det siste var en utlending som ikke hadde sikret bilen. Han hadde med seg to sett med kjettinger men hadde ikke satt dem på. Uansett skal han ha minst tre, så han blir anmeldt, sier Terje Hillans, operasjonsleder i Hordaland politidistrikt.

Det var meldt om køer helt til Hagelsundbrua.

— I tillegg er det nok gode køer både mot Seim og Radøy. Falck ble rekvirert for en god stund siden så trafikken skal begynne å gli igjen nå, sier Hilland klokken 09.15.

Klokken 11 var lastebilene tilbake på veien.

— Trafikken skal gå som normalt der ute nå, sier vaktoperatør Ellefsen hos Veitrafikksentralen i Hordaland.

- Sleipt

Hansen rapporterer om sleipe veier enkelte steder.

— Men det er tross alt bare vinterlige forhold. Vi må ikke gjøre dette verre enn det er, sier vaktoperatøren.

— Det er vanlig vintervær. Det er sleipt enkelte steder, men ingen krise, sier Hansen.

Snøværet fører også til problemer for busstrafikken. Skyss melder om forsinkelser i busstrafikken på grunn av snøfall og glatt føre.

På Osterøy er veien ved Hosanger stengt etter at et tre har falt ned i veien, melder Skyss. Det har oppstått store forsinkelser i tillegg til forsinkelsene på grunn av snø og føreforhold.

Og forresten: Reisegarantien gjelder ikke når forsinkelsene skyldes dårlig vær eller føre.

— Vi har en del forsinkelser på Osterøy på linje 210. Hver gang det første snøfallet kommer, ser vi at det blir forsinkelser, men ingen busser er innstilt. Vi ser at det er ekstremt denne gangen og spesielt i Åsane står det bom fast. Forhåpentligvis vil dette løse seg i løpet av formiddagen, sier Camilla Lundberg Berntzen, kommunikasjonsrådgiver i Skyss.

To til i grøften

I Sogn og Fjordane havnet to utenlandske vogntog i grøften tirsdag morgen. Politiet mottok meldingene like før klokken 10.

— På riksvei 15 mellom Stryn og Eid ligger det en trailer på siden. Politiet er på stedet og dirigerer, sier operasjonsleder Inge Værøy i Sogn og Fjordane politidistrikt.

Også på fylkesvei 60 ved Utvikfjellet sperret en utenlandsk trailer veien. Klokken 11.05 ble den hentet av Viking og veien åpnet for fri ferdsel.

— Begge har vært dårlig skodd, vi må komme tilbake til om det vil bli snakk om anmeldelser, sier Værøy.

Åpne fjelloverganger

Jan Erikstad, vaktoperatør i Vegtrafikksentralen i Sogn og Fjordane melder om stort sett gode kjøreforhold på fjellet.

— Vi har ikke fått meldinger om spesielt vanskelige kjøreforhaland i Sogn og Fjordane, det er nok verre i Hordaland, sier han.

Været skaper lite trøbbel på fjellovergangene tirsdag.

— Hemsedelsfjellet er åpnet og har fine kjøreforhold med tørr og bar vei. Også over Filefjell er det kaldt og fint vinterføre, sier Erikstad.

Strekningen Aurland - Hol er åpnet igjen kl 9.15 tirsdag morgen for kolonnekjøring. Også Årdal - Tyin åpnet kl. 8. tirsdag morgen, melder Statens Vegvesen.

Hvor er det kø og kaos? Skriv gjerne en liten rapport i kommentarfeltet!