Snøryddingsarbeidet er ressurskrevende og kommunens entreprenører arbeider etter prioriterte lister. Nå har de leid inn effektive snøfresere fra Østlandet for å få bukt med all snøen.

— Snøfreseren, som brukes i Arna for øyeblikket, er svært effektiv. Den laster opp en lastebil på et halvt minutt, sier samferdselsdirektør Ove A. Foldnes i Bergen kommune.

- Er det hjelp fra Østlandet som må til?

— He, he. Vi må bruke alle hjelpemiddel vi kan. Nå er det om å gjøre å få snøen vekk, sier Foldnes.

Den største snøfreseren er hentet fra Gjøvik-området.

— Bergenserne har praktisk talt ingen snøfresere. Det går antagligvis en 2-300 bergenske snøfresere på en fra østlandet, sier Øystein Emilsen fra Emilsen Maskintransport spøkefullt.

Det er denne freseren som er hentet inn til Bergen.

— Med denne maskinen her fyller vi en lastebil på mellom 20 og 30 sekunder, legger Emilsen til.

— Det ble gjort for å få en mer effektiv drift. Vi så hvor lang tid snøryddingen tok ved årsskiftet, og derfor prøvde vi å få tak i en freser denne gangen, sier daglig leder i Rivenes AS, Bjørn Rivenes.

Selskapet er kontraktør på nordre og vestre bydel i Bergen kommune. Fra klokken syv om morgenen til ni om kvelden er snøfreseren i sving. I dag var det områder i Arna og Åsane som sto for tur.

Under ideelle forhold tar det bare 30 sekunder å fylle en lastebil med snø. Men i trange gater tar det noe lengre tid, ifølge Rivenes.

Er du fornøyd med snøryddingen i Bergen, eller har vi mer å lære av østlendingene?

GEIR MARTIN STRANDE
GEIR MARTIN STRANDE
GEIR MARTIN STRANDE