Torsdag skrev bt.no om den ulovlige snødumpingen som tar nattesøvnen fra naboene ved Møhlenpriskaien. Da dumpingen fortsatte natt fredag rykket politiet ut for å stoppe den støyende virksomheten.— Vi fikk flere telefoner fra naboer og sendte ut en patrulje litt før halv ett. Vi har i området rundt en halv time, men traff ikke på noen lastebiler, opplyser operasjonsleder Frode Kolltveit ved Hordaland politidistrikt.

Politiet har også vært i kontakt med flere firma som bedyrer at vet hvor de har lov til å dumpe snøen.

Stille natt

  • Ryktene gikk nok fort om at politiet var på kaien, for det var stille etter det. Men klokken seks i dag morges fortsatte bråket, sier nabo Kenneth Bottolfsen.

I dag reiser Bottolfsen til Oslo og ser frem til en fredelig natt på hotell.

— Bråket har holdt på siden snøen begynte å komme. Jeg holder på å bli syk av alle nattesøvnen jeg mister. Sjåførene kan jo kjøre på skift, men det er ingen som kan sove for meg når jeg må på jobb om morgen, kommenterer han.

Skylder på hverandre

I 22.30-tiden mandag kveld fotograferte Bottolfsen noen av lastebilene som tømte snø i fjorden på Møhlenpris. På en av bilene står det Steinsenteret, Åsane sand og singel.

— Vi kjører for anleggsgartner Wikholm. Det er de som bestemmer hvor vi skal kjøre, sier Sjur Arvid Toppe i Steinsenteret Åsane Sand og Singel.

Daglig leder i anleggsgartner Wikholm viser også videre.

— Da må du snakke med NCC, som vi kjører for, sier han.

— Hvis noen av våre underentreprenører tar snarveier må de stå til ansvar for det. Det er ingen i NCC som har gitt tillatelse til å dumpe snøen på Møhlenpris. Dette vil jeg ta opp med dem på nytt, og slik skal vi ikke ha det, sier Eivind Hope, avdelingsleder i NCC Veiservice Bergen.

Miljødilemma

  • Hvorfor tror du den ulovlige snødumpingen fortsetter?

— Vi betaler timespris, så de har ingen økonomisk gevinst med å ta snarveier, heller tvert om. Men alle forventer at veiene skal være bare, så sjåførene ønsker nok å gjøre en best mulig jobb på kortest mulig tid. Det blir jo også mer forurensning i sentrum når de kjører lengre med store biler, men det fritar dem absolutt ikke fra ansvaret, sier Hope.

Byråd for byutvikling, næring og klima, Lisbeth Iversen, er ikke begeistret for at noen bruker miljøpåskudd for å dumpe snø lovlig.

— Her vil jeg være klinkende klar. Entreprenørene må følge loven. De må forholde seg til regler for ro og orden nattestid, og dumpe snøen på godkjente steder. De kan gjerne unngå rushtrafikken, men kan ikke holde folk våken med aktivitetene sine, sier hun.

- Kan det bli aktuelt å stenge porten på kaien om natten?

— Vi vil gjøre det klart at dette ikke skal skje, men det skulle være unødvendig å måtte stenge ned deler av byen om natten, sier Iversen.

Hvor mye hensyn skal brøytemannskapene ta? Si din mening i kommentarfeltet?

DUMPER: Sent mandag kveld var det fortsatt mye trafikk på Mølhenpris-kaien.FOTO: KENNETH BOTTOLFSEN
SPOR: Kaikanten er full av lastebilspor etter omfattende snødumping. FOTO: RUNE STØLÅS