Sesongens første snøfall har skapt kaos på Vestlandet. Bilister har stått nesten stille i kø, og noen busser har vært over en time forsinket.

— Det har roet seg bittelitt, men vi får ikke hodet over vann i dag, sa Elin Syrstad ved Veitrafikksentralen i Hordaland i 20-tiden.

Først sent torsdag kveld kunne vaktoperatørene pustet lettet ut, etter at telefonene hadde stilnet.

— Vi får se hvor lenge det varer. Jeg håper folk har lagt om til vinterdekk nå, sier Lene Westrheim, vaktoperatør ved Veitrafikksentralen i Hordaland. Sentralen tar ingen sjanser, og har alt av mannskap i beredskap for morgendagen.

I dag har det vært veldig, veldig ille

Vogntog på villspor

Hardangerveien var stengt ved Grimenvannet etter at to utenlandske vogntog kjørte seg fast torsdag ettermiddag. Først i 21-tiden kunne biler passere.

Også på E134 ved Fikse i Etne måtte bergingsbilen i kveld rykke ut for å hente opp to vogntog fra grøften. Her ble trafikken åpnet klokken 21.15.

Slik oppsummerer vaktoperatør Eliln Syrstad dagen:

— Veldig, veldig ille. Kaos for å si det mildt.

Kilometerlange køer

Ulykker har det vært mange av, blant annet på fylkesvei 7 ved Gulbotn. En sjåfør ble skadet da et vogntog snurret rundt og sperret veien ved 15.30-tiden.

— Han hadde smerter i rygg og blødde fra hodet da han ble tatt ut av bilen, sier operasjonsleder Erik Gjesdal i Hordaland politidistrikt.

Autovernet på stedet fikk store skader, og mannskaper jobbet i kveld med å sikre det. Det var lenge redusert fremkommelighet på stedet.

I rushtiden ble det meldt om køkaos på de fleste veiene ut av sentrum. Mobergsbakken i Os har vært stengt, og ettermiddagskøen fra Knarvik inn mot Bergen var et mareritt.

I Steinestøvegen på E39, mellom Vågsbotn og Nordhordlandsbroen, sperret en lastebil veien i flere timer i ettermiddag. Køene strekte seg flere kilometer i begge retninger. I køen sto også bergingsbilen.

— Jeg har stått i kø i to timer og bevegd med 200 meter, fortalte Leif Erik Gjesdal, oppgitt bilist på vei sørover.

Først utpå kvelden løsnet køene.

Artikkelen fortsetter under videoen

Smalt i fjellveggen

Like før klokken 15 smalt en bil i fjellveggen nær Holme i Meland kommune.

— Kvinnen i bilen ble sendt til legevakten for sjekk, sier Gjesdal.

Speilglatte veier førte til at politiet måtte stenge E 39 over Vallaheiane i ettermiddag. Det oppsto lange køer, men ved 16.50-tiden begynte trafikken å flyte greit igjen.

— Vi har trafikkulykker over hele distriktet. Det er helt ekstremt, dette, konstaterte operasjonsleder Svein Lyssand i Hordaland politidistrikt tidligere.

Artikkelen fortsetter under videoen

— Slengt rundt

Tidligere på dagen sperret en buss Birkelundsbakken. Bussen var på vei fra Paradis opp Birkelundsbakken da den snurret rundt like før klokken 14.30. Veien er ryddet, men det skal fremdeles være svært glatt i området.

Kristian Dahl (17) og Ola Kristiansen (17) var passasjerer i den halvfulle bussen i Birkelundsbakken.

— To biler sperret veien, så bussjåføren forsøkte å svinge inn til siden. Da begynte den å skli rimelig fort bakover, sier Dahl.

Bussen traff en rød varebil, og flere av passasjerene skal ha blitt slengt rundt i bussen.

— Vi hørte et smell før den fortsatte å skli bakover, og plutselig roterte 90 grader, sier Kristian.

Bussen sto sidelengs og stengte veibanen begge veier. Den berørte fjellveggen både foran og bak.

— Folk ble redde og skrek litt. Vi står her nå og venter på hjelp, det er lange køer. Ingen kommer verken opp eller ned.

Artikkelen fortsetter under videoen

— Hold deg hjemme

Vaktoperatør Tor Tysse ved Veitrafikksenttralen advarte bilistene tidligere:

— Det er veldig glatt på veiene i bergensområdet fordi det snør og er kaldt i bakken, sier han. - Det snør noe vanvittig i Nordhordland. I hele området er det vanskelige kjøreforhold, melder våre entreprenører. Må du ikke ut, så hold deg hjemme, oppfordrer han.

I Sogn og Fjordane har det også vært kaotisk. Thomas Falch Eide passerte fire trailere i grøften mellom Førde og Lavik.

— De som ikke har vinterdekk, må bare holde seg unna, sier han.

Artikkelen fortsetter under videoen.

Sliter i Sogn

Også i ytre deler av Sogn og Nordfjord er det svært vanskelige kjøreforhold.

— Slapseføret fører til problemer. Det er fort gjort å kjøre ut av veien i dag, sier vaktoperatør Ketil Molvær.

Et vogntog fikk problemer på E 39 ved Torvund, mellom Lavik og Vadheim, ved 13.30-tiden. Halvannen time senere sto vogntoget fortsatt fast.

— Personbiler kom seg forbi, men ikke større kjøretøy, sier Molvær.

— Et vogntog prøvde å kjøre forbi. Det endte med at begge satte seg fast. Begge kjøretøyene var danske, opplyser Falch Eide som var på stedet.

Litt senere møtte han et annet vogntog i stor fart. Selv sneglet Falch Eide seg frem i 40 kilometer i timen.

— Vogntoget føk i grøften og traff et skilt. Sjåføren fikk rettet opp like før han møtte to personbiler. Det kunne gått riktig ille, sier Falch Eide.

Unngå køer! Få SMS-varsel når det oppstår køer eller veier må stenges i bergensområdet. Send BT TRAFIKK til 2077. Tjenesten koster to kroner pr. melding.

Saken oppdateres.