• Bruk vinterdekk, er meldingen fra vegvesenet.

Det har vært problemer med føreforholdene på flere av fjellovergangene mellom øst og vest mandag, og Statens vegvesen oppfordrer folk til å kjøre forsiktig — og med vinterdekk.

— Det begynner å bli dårlig vær der oppe nå, og det er snø på alle fjellovergangene, sier Tore Tysse, vaktoperatør ved Veitrafikksentralen i Hordaland.

De dårlige føreforholdene har ført til flere uhell mandag kveld.

— Vi anbefaler at folk har vinterdekk når de skal over fjellovergangene, sier Tysse.

- Blitt verre og verre

De første meldingene tikket inn til veitrafikksentralen i 18-tiden.

— Så har det blitt verre og verre de siste timene, med flere og flere meldinger. Strynefjellet, Sognefjellet, Haukeli ... på Hemsedalsfjellet er er det snø på de høyeste punktene, på Hardangervidda er det snødekke. Snøen har kommet ned til Røldal, så de som skal kjøre der vil også møte på den, ramser han opp.

SNØ PÅ FINSE: BTs webkamera på Finse i 21-tiden mandag kveld.
SNØ PÅ HAUKELI: Statens vegvesen sitt webkamera ved Haukelitunnelen i 20.30-tiden.
SNØ PÅ HEMSEDALSFJELLET: Riksvei 52 før Hemsedal klokken 21.10 mandag kveld.

Flere kjøretøy fikk tidligere mandag kveld problemer opp bakkene på Strynefjellet.

— Det har ikke vært noen store uhell, folk har bare blitt stående fast, sier Tysse.

To vogntog står fast

Litt før klokken 19 kjørte et vogntog av veien ved Midtlæger på Haukeli.

Vogntoget skal ligge veltet 20-30 meter nedenfor veien, men sjåføren hadde kommet seg ut, tilsynelatende uskadet, ifølge politiet.

Klokken 20 skled nok et vogntog av veien, også det i nærheten av Midtlæger.

— Politiet rykket ut fra Odda, og på vei til stedet passerte de to personbiler som også hadde sklidd utfor veien. Personbiler kan passere, men ikke større biler, sier Erik Gjesdal, operasjonsleder i Hordaland politidistrikt.

Patruljen på stedet melder at det er én minusgrad og ca. ti centimeter snø.

— Kjørebanen er isete og glatt, sier Gjesdal.

Sognefjellet nattestengt

På grunn av dårlige føreforhold vil Sognefjellet være nattestengt mellom klokken 20.00 og 8.00 i flere dager fremover. Vikafjellet er også stengt, men det er på grunn av sprengningsarbeid.

— Men det er snø der også, sier Tysse.

- Hvilken vei skal folk velge?

— Jeg vil ikke anbefale den fjellovergangen foran den andre. Men det har vært problemer på Haukeli og Strynefjellet, så jeg ville kanskje valgt andre enn de inntil videre.

Tysse ber også sjåfører om være oppmerksomme på at det kan fryse på.

— Folk må følge litt med på temperaturen, når det begynner å nærme seg null kan det være glatt, sier han.

Trolig snø også tirsdag

Det er lite som tyder på bedre forhold i morgen. Arnstein Tjøstheim, meteorolog ved Vervarslinga på Vestlandet, sier at det er ventet nedbør natt til tirsdag.

— Den vil falle som snø ned til 600-800 meters høyde, kanskje lavere enn det enkelte steder. Det er kjølig luft nå, og ganske nær null grader på Ulriken i Bergen, for eksempel, sier Tjøstheim.

Tirsdag morgen og formiddag vil været lette, men noen byger blir det nok, før flere byger kommer inn tirsdag ettermiddag. Det vil også komme noen små mengder onsdag.

— Da er det ikke like kald luft, men det blir likevel snø ned til 700-800 meter. Men så går det mot opphold resten av uken, så fra litt utpå dagen onsdag bedrer det seg, sier meteorologen.