24-åringen ble i tingretten i vinter dømt til åtte års forvaring, bestemmelsen som alle tiltalte frykter — fordi den åpner for langvarige opphold bak murene.

Gulating lagmannsrett har nå fastsatt dommen til åtte års ubetinget fengsel.

— Min klient er skuffet fordi han ble funnet skyldig i drapsforsøk, og mener han ikke startet noe som helst. På den annen side er han glad han slapp en forvaringsdom, sier forsvarer Bjarne Ingebrigtsen.

Livstruende blodtap

Det var i april 2002 at den tidligere voldsdømte 24-åringen havnet i klammeri med to menn, en 38-åring og en 32-åring. Bakgrunnen var at mennene skulle innhente en mobiltelefon, som tidligere på dagen var stjålet hos en kvinne. Selv hevder 24-åringen at han var redd for at de to skulle ta ham, fordi han vitnet i den siste rettsrunden om Åsane-drapet. Han var flere ganger blitt truet etter den mye omtalte drapssaken. I tillegg mener han handlingene var nødverge.

I dommen fra Gulating heter det at 24-åringen «stakk kniven med betydelig kraft mot mageregionen» og at han «beveget samtidig kniven mens den var i mageregionen», slik at offeret umiddelbart sank sammen på fortauet. Et liknende forløp fulgte da offer nummer to ble stukket. En ekspert har slått fast at begge mennene ville dødd innen en 30-60 minutter dersom ikke de hadde fått medisinsk behandling.

Doblet erstatningene

24-åringen har ADHD, hyperakvititet, og rusproblemer. Forut for straffesaken i tingretten mente rettspsykiaterne at han i tillegg har en såkalt dyssosial personlighetsforstyrrelse, som blant annet betyr manglende ansvarsfølelse. Det siste halvåret skal 24-åringen ha blitt roligere, ha følt anger og opptrådt mer reflektert. Lagmannsrettens flertall mener derfor at forvaringsstraff er for strengt, og viser til hans unge alder og snart avsluttede utdannelse i fengselet. Lagmannsretten valgte imidlertid å doble erstatningene til de to fornærmede, til 100.000 kroner til hver.

— Vi er fornøyd. Begge har smerter og skjemmende arr. Tiden får vise om det vil bli søkt om mènerstatning for varige skader, sier bistandsadvokat for de to mennene, Synnøve Markhus.