To hull og lapp med navn og adresse. Selv om reglene for hummerfangst ikke er særlig kompliserte, er det mange som fisker ulovlig. I løpet av fire arbeidsdager har Fiskeridirektoratet beslaglagt 30 ulovlige teiner og ruser utenfor Austevoll, Sotra og Askøy.

Artikkelen fortsetter under videospilleren.

— Noen fisker med lovlig redskap, men har glemt å merke teinene. Dermed må vi beslaglegge dem. Andre unngår å merke teinene fordi de fisker med teiner uten lovpålagte fluktåpninger, sier skipper Ola Mork på Fiskeridirektoratets båt «Munin».

Fluktåpningene skal sørge for at hummer på under 25 cm skal slippe ut.

— Det var spesielt ille utenfor Austevoll. Der er det også lenge siden vi har hatt kontroll, sier inspektør Inge Roset.

Det er også gjort beslag av fiskeruser som er brukt til hummerfangst.

— Det er kun hummertegner som kan brukes til hummerfangst. Ruser er effektive for å fange hummer, men det er altså ikke lov, sier Roset.

Kan bli totalfredet

Hummerbestanden langs norskekysten er kraftig redusert. I fjor ble reglene for hummerfiske ytterligere skjerpet ved at hummer med utvendig rogn ble fredet.

— Havforskere truer med å totalfrede hummeren hvis vi ikke får kontroll på det ulovlige fisket, sier Mork.

Ifølge skipperen er de aller fleste positive når direktoratet kommer på inspeksjon.

— Vi gjennomfører jo kontrollene for at folk også i fremtiden skal kunne fiske seg en hummer på høsten. Det er mange langs kysten som er rasende på det ulovlige fisket, sier han.

Se vårt kart over fiskeplasser i Hordaland!

Høye bøter

Mandag ettermiddag leveres de beslaglagte teinene til Askøy lensmannskontor sammen med 19 politianmeldelser. Hvis eierne blir funnet vanker det kraftige bøter.

— Det er vanlig med bøter fra 5000 kroner og oppover. Jeg hørte nettopp om en som måtte ut med 18.000 kroner. Det er politiet som avgjør størrelsen på disse bøtene, sier Mork.

Dårlige unnskyldninger

Inspektørene blir møtt med mange rare unnskyldninger når folk blir tatt på fersk gjerning med ulovlige fangstredskaper.

— Noen sier inngangen er så stor at de minste hummerne kommer seg ut igjen der. Men inngangen er laget nettopp slik at hummeren ikke skal komme seg ut igjen. Vi har også sett teiner som i utgangspunktet er lovlige, men hvor eieren har sydd igjen fluktåpningen, forteller skipperen.

Er straffene for ulovlig hummerfiske strenge nok? Si din mening!

LOVLIG: Gjennom disse fluktåpningene kan småhummeren komme seg ut. FOTO: RUNE STØLÅS
SJØVANT: Denne kontrollbåten legger bak seg 20.000 nautiske mil i året. - Det er like lagt som en gang rundt jorden ved ekvator, så vi kan dukke opp hvor som helst langs kysten, sier skipper Ola Mork.FOTO: RUNE STØLÅS
BESLAG: Teinene mangler merking eller fluktåpninger. Det ble også gjort beslag i ruser som ble brukt til ulovlig hummerfiske.FOTO: RUNE STØLÅS