EIRIK DAMSGAARD eirik.damsgaard@bt.no

— Terje Søviknes har ikke utvist den «aktsomhet og respekt» som kreves av en ordfører, skriver en samlet opposisjon i sin mistillitserklæring.

Mandag var lederne for opposisjonspartiene samlet for å regissere dagens historiske opprop mot den permitterte ordføreren.

Sent mandag kveld gransket Høyre fortsatt ordlyden i uttalelsen, som de «i prinsippet» har lovet å støtte.

Sterkt signal - Jeg blir overrasket om ikke Høyre er med på dette. Det avviker ikke mye fra deres egen pressemelding fra søndag, sier KrFs Kåre Lutro.

Kravet om at Søviknes trekker seg blir rettet i form av et opprop, med underskrifter, som føres i møteprotokollen.

— Vi legger vekt på at handlingene han har gjort ikke er forenlige med det å være ordfører. Som ordfører har du også et forhold til hele bygden og de øvrige politikerne, sier SVs Dag Westhrin.

Han mener det blir et signal som Søviknes ikke kan misforstå.

— Dersom Høyre er med, og 21 representanter skriver under på dette, blir det et rimelig sterkt signal til en ordfører, sier Westhrin.

Kort prosess Mistillitsuttalelsen har denne ordlyden:

«Etter en samlet vurdering mener vi at de hendelser og den handlemåte som har ført frem til dagens situasjon, strider mot den aktsomhet og respekt som kreves for ordførervervet».

— Vi legger ikke opp til noen debatt. Men vi vil gå på talerstolen og begrunne uttalelsen, sier KrFs gruppeleder Kåre Lutro.

Han sier det var uaktuelt å reise mistillit som egen sak på neste kommunestyremøte i april, eller å innkalle til ekstraordinært møte.

Lutro mener de får markert dette grundig nok på denne måten.

Det lyktes ikke Bergens Tidende å komme i kontakt med Høyres ledelse mandag kveld.

Bør Søviknes trekke seg? Kommunestyret i Os mener Terje Søviknes´ håndtering av sex-skandalen viser at han ikke har den "moral, karakter og integritet" som bør kreves av en ordfører. Er du enig i karakteristikken? Bør Søviknes trekke seg? Gi din stemme her og se hva de andre BT-leserne mener!Dette er ikke en vitenskapelig meningsmåling, kun et uhøytidelig uttrykk for stemningen blant leserne.

Les også: Søviknes møtte stengt dør

SVEKKET TILLIT: En samlet opposisjon i Os-politikken undertegner i dag mistillitsuttalel-sen mot Søviknes. Fra venstre Torill Otterskred (SV), Dag Westhrin (SV), Borghild Borgen (Ap), Svein Brunvatne (Ap), Ingrid Netland (Sp), Bjørn-Atle Drange (KrF), Kåre Lutro (KrF) og Georg Jørgensen (Tverrpolitisk samlingsliste). (FOTO: JAN M. LILLEBØ)