– Vi har kjøpt inn frukt og det er påbudt med ullsokker, sier Henriette Krokeide Kristiansen.

Hun spiller i kornett i åttemannsorkesteret i skoleteateret på Kirkevoll skole. Selv om halve orkesteret lå til sengs i går, tviholder de gjenværende musikerne på optimismen et par dager før premieren.

– De andre skal være på bedringens vei. Blir de ikke friske, må vi kanskje leie inn musikere. Til en viss grad kan vi andre fylle inn. Men blir ikke trombonen vår frisk, sliter vi, sier Henriette.

Teater etter skoletid

På fanaskolen har skuespillere, musikere, to lærere, en tekniker og en kulissemaler okkupert gymsalen. Fra åtte til fem hver dag blir det øvd intenst frem til lørdagens premiere. Både lærere og ungdomstrinnets teaterspirer er fritatt fra vanlig undervisning.

– Klokken halv ett må alle være tilbake på plass iført kostymer!, sier lærer Synneva Byrkjeland Grytås med formaning i stemmen.

– Var det klokken halv ett?, spør de unge skuespillerne for tredje gang.

Siden september har de to musikklærerne Synneva Byrkjeland Grytås og Torgeir Halvorsen har instruert ungdommene i skoleteateret hver uke utenom skoletid.

Top secret-kostymer

På scenen svinger syv dverger på strikkeluene sine. Knesokker og kofter er hentet frem fra loft rundt omkring i hele Fana. I glinsende stemordrakt skrider Julia Rosenlund Amaro rundt i teatersalen.

– Det er vanskelig å være så sur hele tiden. Men det er litt gøy å være slem og sjefete også, sier den onde stemoren.

Drakten hennes er en tro kopi av den onde stemoren i Disney sin kjente utgave av Snehvit, kjøpt inn over internett fra en kostymebutikk i California.

– Vi ville egentlig ikke ha Disney-kostymer, men vi fant ut at akkurat denne har et uttrykk som passer godt til stemoren, sier Snehvit alias Amalie Haugstad.

Hennes snehvitkjole er blitt fraktet hele veien over Atlanteren. Da må også kostymene være litt hemmelige frem til premieren.

– Vi får ikke lov til å være med dvergene rundt i klassene for å reklamere for stykket. Vi må passe på slik at de andre på skolen ikke ser oss i kostymene, forteller Amalie og Julia.

Krysser fingre

For tre år siden tok Kirkevoll skole opp igjen tradisjonen med skoleteater. Når de nå setter opp «Snehvit og de syv dvergene», er det samme stykket som ble satt opp på skolen på begynnelsen av åttitallet.

– De som spilte i stykket for tyve år siden er i foreldregenerasjonen nå. Hun som da spilte Snehvit har allerede sikret seg billett, smiler Byrkjeland Grytås.

Sammen med Torgeir Halvorsen sørger hun for at skuespillerne har nok frukt, og ber innstendig om at stillongsen må være på. De som er litt småsyke må sitte i ro foran scenen og bare si replikkene sine.

– Det eneste jeg er bekymret for er om en av hovedrollene blir syke. Men de er så giret på oppsetningen at jeg tror de kommer til premieren uansett, tror Synneva Byrkjeland Grytås og krysser fingre for at teaterspirene holder basillene i sjakk.

Bergens Tidende
Bergens Tidende