— Hvem savner kjælefuglen sin? spør Kristian Hjortland i Joker Hjellestad.

— Denne gåsen, eller er det en stor and? har holdt til her i flere uker. Den er så tam at barna kan klappe den. Helt sikker en fugl som bor hos mennesker et sted, sier Hjellestad.

På Hjellestad er det flust med mat. Her vanker det rester fra restauranten Sandringham, Joker-butikken og folks medbrakte niste. Mange kommer ens ærend for å mate endene. Den som er størst og sterkest forsyner seg mest. De mindre jages unna.

— En velkommen gjest den første tiden, men etter hvert er det blitt en god del etterlatenskaper etter den, sier Hjortland. Han kan styre sin begeistring for andens «visittkort».

— Du vet, når mye mat går inn, må det jo komme en god del ut igjen også, sier han til Bergens Tidende.

— Sett fuglen i arbeid, sier fuglekjenneren Eddie Chapman på Voss. Slik den er beskrevet, er det utvilsomt en rødknoppand som har tilhold på Hjellestad. Inntil nylig var det norske navnet moskusand. Den er en kløpper til spise brunsnegler, og derfor en ettertraktet arbeidskar blant hageeiere som er rammet av snegleplagen.

— Eiere av rødknoppender kan tjene gode penger på å leie dem ut til hageeiere, forteller Chapman.

Han bekrefter at slike ender er populære kjæledyr, og kan bli svært tamme i selskap med mennesker.

Anden på Hjellestad er enten en hunn, eller en ung hann. Fullvoksne hanner har en kul ved nebbroten.

KONGE: En rødknoppand, inntil nylig kalt moskusand, regjerer i andeflokkene på Hjellestad og spiser kongelig mat fra Sandringham.<p/> FOTO: FINN A. LILAND