Det er rådet fra førsteamanuensis Torstein Solhøy ved zoologisk institutt ved Universitetet i Bergen.

Solhøy kan mye om snegler og driver for tiden på hobbybasis med å sjekke snegleplagen på Møllendal kirkegård. Han har funnet 20 ulike sneglearter på kirkegården. Av disse er det fem sneglearter som gjør skade på planter.

Iberiasneglen, brunsneglen, gjør mest skade fordi de er så mange og så store. Den grå åkersneglen er mindre enn brunsneglen, men gjør stor skade fordi den er så tallrik. Også svartsneglen gjør skade, men har aldri forekommet i så stor antall som brunsnegl og åkersnegl, sier Solhøy.Gjødsel gir sneglematSolhøy forteller at sneglene gjerne søker innunder tette hekker der de finner skjul både for fiender og solskinn som de ikke tåler. Et godt råd for å redusere snegleplagen, er derfor å sørge for at det ikke er tett hekk ned mot bakken i nærheten av prydplanter.

— Mest tiltrekkende på sneglene er stemorsblomster, sommergeorginer, liljer, tulipaner, margeritter, og i noen grad begonier. I løpet av 14 dager kan slike blomster være helt oppspist og ødelagt av sneglene. Også enkelte blomsterpyntede kranser blir sneglemat når de legges ned på gravene, forteller Solhøy.

— Når det gjelder plener, er det verdt å merke seg at jo mer du gjødsler plenen, desto mer legger du til rette for snegler. Mye gjødsel får plengresset til å vokse frodig og bli god sneglemat. Har du mye mose i plenen, er det noe sneglene setter lite pris på. De liker heller ikke rododendron og roser, sier han.

— Noen har utstyrt gravene med sneglepulver. Hjelper det mot snegleangrep på plantene?

— Bare i noen grad. Ikke alle sneglene lar seg stoppe av slike kjemiske midler.

Solhøy har hatt tre hovedfagsstudenter i sving med et snegleforsøk i liten skala i Åsane. Nå ønsker han å få i gang et storskala forskningsprosjekt for å finne kjemiske så vel som biologiske botemidler mot brunsnegl, for dyrkere av jordbær, grønnsaker og korn.

— Jeg skulle gjerne fått i gang et prosjekt i et samarbeid mellom Universitetet i Bergen, Norges landbrukshøgskole på Ås og private firmaer. Ønskemålet er å få fire eller fem studenter til å jobbe fulltid med et slikt snegleprosjekt i fem år, forteller Torstein Solhøy.

SNEGLEDRIVHUS: Under denne marmorhellen kryr det av snegler og snegleegg, konstaterer førsteamanuensis Torstein Solhøy.
KNUT STRAND