Den forhatte iberiasneglen sliter i den tørre og fine været på Vestlandet. Mange har skrumpet inn og dødd, mener Universitetet i Bergens fremste snegleekspert.

— Vi har et felt i Åsane som vi har fulgt lenge. Der fant vi en nedgang i antallet snegler på mellom 60 og 70 prosent fra april til slutten av mai, sier Torstein Solhøy ved Institutt for biologi.

Gjemmer seg

Sneglene holder seg borte fra plantene i det tørre været. Mange har søkt tilflukt under heller og murer, i mose og dypt nede i sprekker i jorden.

— Der går de inn i en slags dvaletilstand. Stoffskiftet går ned, og de ligger i ro og skiller ut mye slim for å hindre fordampning, sier Solhøy.

Sneglene kan holde ut en måneds tid på gjemmestedene sine. Trolig har mange krepert allerede.

— Kanskje har rundt halvparten av de små sneglene i den nye generasjonen dødd. Svaret får vi først når det begynner å regne, og sneglene kommer frem igjen, sier snegleeksperten.

Klare for festmåltid

Straks regnet kommer, vil sultne og tørste snegler skynde seg langsomt mot overflaten. Det kan gå hardt ut over hageplantene.

— Det blir spennende å se hvor mange som har overlevd tørken, sier Solhøy.

Så lenge penværet fortsetter, er det lite du kan gjøre for å ta knekken på de skjulte sneglene. Eneste råd er å unngå unødvendig vanning.

Straks regnet begynner, er det igjen tid for sneglejakt. Noen av de beste tipsene finner du i denne offisielle handlingsplanen mot sneglene (PDF-fil).

Har sneglene forsvunnet fra din hage? Skriv gjerne en kommentar i feltet under!

SJELDENT SYN: Det er ikke enkelt å finne snegler i hagen for tiden. Mange av dem har bukket under for tørken.
Bioforsk