Som et ledd i utdannelsen skal elevene på salg— og servicelinjen ved Åsane videregående skole pønske ut gode forretningsidéer, som de så skal sette ut i livet.

De fire VK1-klassevenninnene Sunniva Songstad, Line Øie Jacobsen, Lise Monsen og Marianne Marøy tok utfordringen på strak arm.

Forretningstalenter

Først satte de fire gründerspirene seg ned og idémyldret litt. Så gikk de ut i felten og kartla potensielle behov i nærområdet og blant familie og venner. Jakten på en lukrativ forretningsidé var i gang.

Blant annet fant jentene ut at svært mange hageeiere i Åsane har et brunsneglproblem. Her så de et udekket behov med stort salgspotensial. Og de bestemte seg for å satse.

Venninnene søkte iherdig på internett etter mulige snegleproblemløsninger. Og etter en god del museklikk fant de frem til Idé Invent i Sandnes og oppfinnelsen «Sneglejegeren».

– Vi kontaktet daglig leder Arne Lisebrekke og fant ut at Idé Invent ikke hadde salgsnett i Hordaland. Da slo vi til, forteller de ivrig.

Smart julegave

Sunniva, Line, Lise og Marianne dannet elevbedriften «Sneglefellen UB», registrerte seg i Brønnøysund og ble «Sneglejegeren»-forhandlere i Hordaland.

– Vi forhandlet oss frem til en god pris, og har i første omgang bestilt tre paller à 52 sneglefeller. De kommer til Bergen neste uke, forklarer Sunniva.

– Og vi har allerede fått inn over sytti forhåndsbestillinger, sier Line stolt.

– For å markedsføre fellen har vi printet plakater og laget T-skjorter. Vi skal også ha stands på Øyrane Torg i Os og hos Spar på Hylkje, legger Marianne til.

– Og selv om det ikke akkurat er høysesong for snegler nå i oktober, så er det jo smart å tenke på neste års sneglesesong. Sneglefellen er en veeeldig grei julegave, foreslår Lise med et lurt smil.

Oppfinnelsen

Hver felle dekker 100-150 kvadratmeter sneglebedervet område, og består av en ytre og en indre skål pluss et lokk. Den ytre skålen graves ned, og den indre fylles med tynne banan- og appelsinbiter innerst og salt i en ring hele veien rundt ytterst. Til sist settes lokket over det hele, og fellen er klar for fangst.

– Sneglene har god luktesans og finner lett frem til lokkematen. De kryper inn og slipper seg ned til maten i bunnen av fellen. På vei ut må sneglene passere saltet, og da dør de straks og med en gang, forklarer de unge lovende ivrig.

– Alle elevene våre er pålagt å avvikle elevbedriftene sine innen 15. mai. Men disse jentene gjør det så bra at de ganske sikkert kommer til å fortsette på egen hånd, skyter lærer Marit Njøten inn.

– Ja, jobber vi godt fremover mot neste sneglesesong, er det mulig vi fortsetter. Men det kommer an på salget, hinter de unge gründerjentene.

Vil du vite mer om sneglefellen, treffes Sunniva, Line, Lise og Marianne enten via e-post sneglefellenub@hotmail.com eller Lines mobil 932 93 656.

SNEGLEDØDERNE: Marianne Marøy (f.v.), Line Øie Jacobsen, Lise Monsen og Sunniva Songstad synes sneglefellen som de forhandler gjennom sin egen elevbedrift «Sneglefellen UB», er en genial idé. FOTO: EIRIK BREKKE