RANDI KVINGE

Onsdag morgen ankret cruise-skipet «Minerva II» opp ved Bontelabo. 600 nysgjerrige turister strømmet ut av skipet. Annelin Roksvaag Gut var igjen ombord, og tusen ting måtte ordnes før hun går ut i friperiode senere på dagen. For henne er det viktigste å møte familien.

— Jeg har seilt i snart 30 år, og det er klart det er helt spesielt å komme hjem til Bergen, sier Annelin.

Stort ansvar

Om bord er hun «Chief-housekeeper» og har personalansvar for 70 ansatte. Alle kabinene, mannskapsavdelingen og vaskeriet er hennes område.

— Det er en veldig flott båt, og 300 ansatte passer på at passasjerene har det bra. Til sammen er det åtte barer, fire restauranter og fitnessavdeling om bord, forteller hun.

Denne gangen blir det bare en snarvisitt i Bergen. Hun har vært på jobb i fire måneder og skal ha to måneder ferie hjemme i Karibia sammen med mannen sin.

— Vi traff hverandre på en båt i 1976, og siden den gangen har vi bodd over hele verden, blant annet i Dubai, Hong Kong, Florida og på Bermuda. Akkurat nå har vi stasjonert oss på Arabu i Karibia. Der er det kjempeflott, forteller hun.

Også mannen hennes holder seg i cruise-bransjen, og jobber i hotellfirmaet Marriott.

— Vi farter verden rundt begge to, og har ikke barn som venter hjemme. Et vanlig familieliv hadde vært umulig å kombinere med et liv til sjøs, sier hun.

Annelin startet sin cruise-karriere på Royal Viking Line. Der var hun ansatt i 20 år. Siden 1995 har hun vært ansatt i V. Ships Leisure, og reist med tre båter.

— Det er mange i familien min som er sjøfolk, og jeg ble hektet allerede etter første turen, sier hun.

Viser frem Norge

Annelin er stolt av å vise frem Norge, og akkurat nå har «Minerva II» vært på Nordkapp og en tur innom Flåm.

— Da turistene kom igjen etter en tur med Flåmsbanen, var de helt i ekstase, forteller hun.

Om sommeren står Europa og Norgesturné for tur, men når det blir vinter oppholder skipet seg i Afrika og Østen. Natt til torsdag forlater skipet Bergen. Neste stopp er København før det reiser videre til Sankt Petersburg.

ALENE NORSK: Annelin Roksvaag Gut fra Bergen er den eneste norske som jobber på skipet «Minorva II». Rederiet hun jobber for, V. Ships Leisure, holder til i Monte Carlo. <br/>Foto: RANDI KVINGE