Det var i 15-tiden fredag at fergen «Fjordbas», fra Bergen-Nordhordland Rutelag (BNR), gikk på grunn ved Bjelkarøy i Sund. Den var reserve for «Sundferja», som lå på land til service og kontroll da grunnstøtingen skjedde.

Tau i propellen

Til bt.no fredag ettermiddag sa redningsskøyte-skipper Jarle Aastrøm at fergekapteinen «ikke hadde fått slått bakk da han skulle manøvrere til kai». Det var Aastrøm og skøyten «Gerhard Jebsen» som trakk BNR-fergen av grunn.

SKADET FRITIDSBÅT: - «Fjordbas» brukte Sandvik-båten som buffer, sa Elisabeth Aadland om dette bildet hun tok av grunnstøtingen ved Bjelkarøy fredag. Ingen personer kom til skade.
ELISABETH AADLAND

Lørdag sier BNR-direktør Trygve Tønnesen at det ble funnet store mengder tau i propellen til «Fjordbas». Ifølge Tønnesen var det snakk om et relativt tynt tau, forenlig med et tau fra et fiskegarn.— Det kan være grunnen til at fergen ikke gikk akterover som den skulle. Det er ikke funnet noen tekniske feil med fergen, sier Tønnesen.

Ett døgn uten bilferge

Ifølge BNR-direktøren ble fergen «Lyna» satt inn som reserve innen en halvtime etter grunnstøtingen fredag. Den tar ikke biler.

Lørdag ble den rene passasjerbåten «Snarveien», som vanligvis trafikkerer sambandet mellom Nøstet og Kleppestø, satt inn i sambandet Klokkarvik-Lerøy-Bjelkarøy-Hjellestad.

— Den gikk frem til lørdag ettermiddag. Fra lørdag ettermiddag var «Sundferja» i rute igjen på sambandet, sier Tønnesen.

- Men det gikk altså cirka ett døgn uten muligheter til å ta med biler på dette sambandet. Fikk dere noen reaksjoner på dette?

— De fleste har vist stor forståelse og ment at vi håndterte dette veldig bra. Det har også vært de som sier at de står på Hjellestad med bilen full av kjøkken og er fly forbanna. Men vi har gjort det beste vi kunne.

- Mye rart folk hiver fra seg

Tønnesen sier de senest mandag hadde en lignende episode på det samme fergesambandet.

— Også mandag fikk fergen en trosse i propellen. Da måtte dykker ut til Klokkarvik for å fjerne en trosse fra aksling og propell. Det er mye rart folk hiver fra seg i sjøen.

«Fjordbas» er ifølge BNR-direktøren tatt inn til verft for ekstern kontroll.

— Det gjør vi selv om sjøfartsmyndighetene var om bord til klokken 22 fredag, uten å finne noen feil.