I produksjonshallen til Djønne Modul på Hylkje i Åsane er en tredjedel av Brøset barnehage under bygging.

I oktober står hele barnehagen klar for små trøndere. Mandag åpnet Kulsås barnehage i Trondheim, også den er levert fra Åsane.

Som den første av de store byene får Trondheim i høst full barnehagedekning. Nøkkelen til det er 840 midlertidige plasser. Eller mer korrekt; permanente barnehager på midlertidige tomter.

Modulbarnehager plasseres i turområdet, i parken og på ledige industritomter. Når den permanente tomten er klar, blir barnehagen demontert og flyttet.

Fiks ferdig

Syv slike barnehager er bestilt hos firmaet Malthus Bergen. Blant annet denne som John Djønne og hans stab jobber på spreng med i disse dager.

— Dette er fullverdige barnehagebygg, sier Djønne og viser rundt i det nye produksjonsanlegget på Hylkje.

I baderomsmodulen er rørleggere i ferd med å få på plass opplegget for små toaletter og vasker. I en annen modul gjør tømrerne klart for kjøkkenmontering.

— Bergens politikerne trenger ikke dra til Trondheim for å studere midlertidige barnehager. Det holder med en tur til Hylkje, sier regionsjef Aslak Ness hos Malthus.

I desember 2005 tok Trondheim kommune kontakt med Åsane-bedriften og la inn de første bestillingene. Samtlige trønderbarnehager skal være levert i løpet av høsten 2006.

— Oslo er begynt å tenke i samme baner, forteller Ness.

— Har du hatt forespørsler om barnehager fra Bergen kommune?

— Fra Bergen har jeg ikke hørt et pip.

Fulle ordrebøker

Interessen for modulbarnehager er stor. Sammen med byggeboom gjør det at leverandørene er i ferd med å fylle ordrebøkene for 2007.

— Våren 2007 er full allerede. Hvis Bergen vil ha midlertidige barnehager levert i løpet av 2007 må kommunen handle raskt. Slik aktiviteten er nå, vil det ikke gå lenge før det er ett års leveringstid på nye moduler, sier Ness.

— Hvor lang tid har kommunen på seg?

— Om lag to måneder. Så har bransjen hele 2007 utsolgt.

- For sent

I oppvekstkomiteen forrige torsdag spurte Senterpartiets Kjersti Toppe om Bergen vil gjøre som Trondheim, Oslo og Stavanger og bygge midlertidig.

— Svaret jeg fikk var at det vil bli vurdert i forbindelse med rullering av barnehageplanen til våren. Det mener vi er altfor sent, skriver Toppe i en e-post.

I en interpellasjon til bystyret ber Toppe om at Bergen skrur opp utbyggingstempoet slik at kommunen får full dekning i 2007 i stedet for 2008.

Et av virkemidlene Sp vil ta i bruk er midlertidige barnehager. Toppe ber om at det blir nedsatt en arbeidsgruppe som leverer en sak om det til bystyret i november. Målet må være å ha de midlertidige barnehagene ferdige i 2007, mener hun.

I så fall bør Bergen snarest sørge for at produsenten på Hylkje setter av litt produksjonskapasitet myntet på hjembyen.

Før alle andre kommer Bergen i forkjøpet.