— Ikke bestill reise før du har gyldig pass i orden. Det er den klare oppfordringen fra Vigdis Hundven, leder ved kontrollseksjonen ved Bergen sentrum politistasjon.

Like før stenging mandag har politistasjonen kun 52 nødpass igjen.

— Vi vil gå tom i løpet av en ukes tid. Da har vi ikke lenger mulighet til å hjelpe folk i en nødsituasjon. Også i distriktene er de i ferd med å bli tømt for nødpass, sier Hundven.

De vil være ekstra streng med prioriteringen når det gjelder utdeling av de få passene de har igjen.

Enorm økning

Årsaken til passkrisen er en eksplosiv økning i søknader om nødpass fra juni i år.

— Hva denne økningen skyldes, kan vi bare spekulere i. Dette er helt uvanlig. Det kan være flere ting, sier Hundven, og nevner dårlig sommervær i Norge og billigere pass og nødpass fra 2008 som mulige forklaringer.

Nye forsyninger kommer først i slutten av august.

- Er det ikke mulig å få nye leveringer tidligere?

— Nei, vi ser ingen løsning på dette. Trykkeriet har kapasitet til trykke opp nødpass, men er avhengig av underleverandører som produserer elementer som skal inn i passet. Disse klarer ikke å levere tidligere, forklarer Hundven.

Gjelder hele landet

Politiets data- og materielltjeneste kalkulerer årlig med et forbruk på 35.000 nødpass i Norge. Etter et halvt år er de gått tom for nødpass, og har ikke noe reservelager.

— De var ikke forberedt på dette enorme forbruket av nødpass. Statistikken pleier å holde seg jevn hvert år, sier Hundven.

— Situasjonen gjelder for hele landet, så det er nytteløst å få overført fra andre politidistrikt slik som vi har gjort her tidligere.

Hundven sier hun er forberedt på en vanskelig tid fremover med mange frustrerte kunder.

— Vi er like fortvilet her hos oss, sier Hundven, som ber folk om å søke ordinært pass i god tid før avreise.

Garantitiden for levering av pass er 10 virkedager. Politidirektoratet råder folk til å søke om pass to uker før man skal ut å reise.

FORTVILET: Vigdis Hundven, leder ved kontrollseksjonen ved Bergen sentrum politistasjon innser at de er i ferd med å gå tom for nødpass.
KATARINA LUNDE