Ifølge styreleder Odd E. Risan i Norsk Sau og Geit, en medlemsorganisasjon for saue— og geiteholdere, er det bare vel 100 tonn lammekjøtt på lager i Norge for øyeblikket.

– På samme tid i fjor var det 1500 tonn på lager, sier Risan til bt.no.

Fylkesmannen bekymret

Også Fylkesmannen i Hordaland er bekymret over at norske sauebønder sliter med å dekke etterspørselen.

– Lagrene av norsk lammekjøtt er så godt som tomme. Salget av lammekjøtt har økt i året som gikk, mens tilgangen har gått ned med 3-5 prosent, skriver Fylkesmannen i en pressemelding.

Allerede tidlig i desember rykket Norges ledende kjøttprodusent, Nortura, ut og varslet at det kunne bli vanskelig å dekke behovet for pinnekjøtt til jul. Nå er lagrene altså nesten tomme.

– Det var et enormt sug i markedet i fjor høst, sier informasjonssjef Grethe Skundberg i Nortura region vest.

Færre bønder

Ifølge Fylkesmannen er sauebøndenes pris nå tilnærmet målpris, det vil si maksimalprisen som er fastsatt gjennom jordbruksforhandlingene. Likevel er frafallet stort i næringen.

1150 bønder sluttet med sauehold i Hordaland i 2006, hvorav 100 i Hordaland. Det kan gjøre det nødvendig med økt import for å få påskelammet i hus.

– Vi nærmer oss nå en ny høysesong for lammekjøtt, og det er ikke gitt at vi klarer å dekke etterspørselen. Det eneste stedet det kan være aktuelt å importere fra, er New Zealand. Men det ville være en falitterklæring, sier Odd E. Risan.

– Dette er et politisk spørsmål, og løsningen er å legge forholdene til rette slik at sauebønder ser seg tjent med å holde lam. Dette dreier seg også om å holde kulturlandskapet i hevd. Det er jo derfor turistene kommer, sier styrelederen.

FØR: Sunne, norske lam på vestlandske bøer.
ETTER: Velsmakende pinnekjøtt. Snart må det kanskje kjøpes fra New Zealand.