— Det har åpnet seg et lite vindu i været, men vinden skal ta seg opp igjen. Fredag må folk være forberedt på kolonnekjøring eller stengt, sier trafikkoperatør Ronny Sleire i Statens vegvesen sent torsdag kveld.

Han oppfordrer derfor bilister som skal ned fra fjellet om å benytte nattens godvær eller utsette hjemfarten til senere.

— Fredag blir ingen god dag å kjøre over fjelloverganger på, sier han.

Torsdag kveld var imidlertid alle overgangene åpne for fri ferdsel, med unntak av Vikafjellet.

- Forrykende

Liknende råd kommer fra Metorologisk institutt:

— Det kan bli ganske forrykendefredag ettermiddag og natt til lørdag, advarer vakthavende meteorolog JørgenGrønnberg.

Han melder liten storm frasørvest, som senere dreier på sør. Samtidig kommer det inn nedbør som regnunder 5 – 600 meter og snø i fjellet.

— Det betyr at det kan bli enfrisk kjøretur ned fra fjellet, særlig i den sørlige delen av Langfjella. IBergen blir det vått, med opptil 40 millimeter regn, sier Grønneberg.

Dermed fortsetter den våte ogville desembermåneden her vest. Det har faktisk ikke vært en eneste desemberdaguten regn hittil.

Over normalen

Vi er allerede langt overnormale nedbørsmengder i desember. Normalen for desember er 235 millimeternedbør – 2. juledag har vi allerede nådd 341 millimeter, kan Meteorologiskinstitutt melde.

Og skal vi tro Grønneberg, blirdet regn alle de resterende dagene av måneden også, så nær som den aller siste.

— Trøsten får være at dette serut til å være den siste stormen i år. Og at det heldigvis ser ganske skapeligut på nyttårsaften, sier han.

Betydelig snøskredfare

Flere steder på Vestlandet er det de neste dagene stor skredfare. NVE varsler om nivå 3, betydelig skredfare, både på Voss, Hallingskarvet, Røldal og Rauland.

NVE anbefaler å folk å unngå leområder og terreng som samler snøfokk i høyfjellet.

Store temperaturforskjeller og varierende snøgrense de neste dagene gjør skredfaren større

Se oversikt over skredfare