ARNE COLLIANDER

— Klart det er sørgelig og vemodig, men vi ser ingen annen utvei, sier styreformann Øystein Erstad i Kaffistova Ervingen AS.

Om noen måneder stenges dørene for godt. Med Ervingen forsvinner den siste av de tradisjonsrike, gammeldagse bergenskaféene. Med sin sentrale beliggenhet på Strandkaien, var kafeen i mange år et naturlig, rimelig og alkoholfritt spisested for sultne striler som kom til byen på dagstur med fjordabåtene. Ervingen var, og er fremdeles nesten en institusjon i miljøet rundt Vågen. Også i flere år etter at disse båtene innstilte rutetrafikken, var Kaffistova Ervingen et uhyre populært serveringssted for nordhordlendinger, askøy- og sotrabuer. Kafeen har også i dag en rekke stamgjester.

I minus

De siste årene har antall gjester, og følgelig også omsetningen på Ervingen, gått kraftig ned. I fjor gikk driften med et underskudd på 628.000 kroner. I år ser det ut for å bli enda verre. Regnskapstallene for første halvår viser et negativt driftsresultat på ca. 600.000 kroner.

Fra 2000 til 2001 ble selskapets gjeld til kredittinstitusjoner mer enn tredoblet. Selskapets gjeld var ved forrige årsskifte 4,7 millioner kroner, og er sannsynligvis enda høyere nå.

Aksjekapitalen tapt

— Den bokførte egenkapitalen er negativ, og aksjekapitalen i selskapet er tapt. Det finnes likevel verdier i selskapet, opplyser Øystein Erstad.

Bondeungdomslaget Ervingen er hovedaksjonær i kafeen, med en eierandel på 50 av i alt 70 aksjer.

— Vi tror fortsatt at vi har et godt konsept å tilby, men det kan se ut som om tiden er løpt fra denne typen kaféer, sier styreformann Erstad.

Andre kilder hevder overfor Bergens Tidende at årsaken til kundeflukten er at kafeen er vanstyrt.

— Styret opplever det på ingen måte slik. Vi har svært lite sette fingeren på ved driften, understreker Erstad.

Han tror de nye handlesentrene i sentrum kan ha stjålet gjester fra Ervingen. Både i Galleriet, Sundthuset og Kløverhuset er det egne kaféer. Handlekundene finner både butikker og spisesteder under samme tak.

— Samtidig har vi sett at det ferdes mindre folk enn før på Strandkaien, sier Erstad.

Tungt for de ansatte

Det er i alt 14 ansatte fordelt på ti årsverk ved Kaffistova Ervingen. De ansatte ble informert om den bedrøvelige situasjonen for kort tid siden.

— Flere av dem har vært hos oss i svært mange år, og tar dette forferdelig tungt, sier styreformann Øystein Erstad.

Styret har ennå ikke bestemt seg for hva lokalene skal brukes til i fremtiden.

— Videre kafédrift over lengre tid er utelukket. Det er avgjort at vi skal vurdere helt andre forretningsområder, sier Erstad.

Han understreker at kafédriften likevel vil fortsette i noen måneder fremover, kanskje i et halvt år, til styret har besluttet hva som skal skje videre i lokalene.

— Enn så lenge vil både kjøttkakene og raspeballene våre smake like godt som før, påpeker han.