– Det er litt vemodig, smilesukker innehaver Erling Drageset. Sammen med konen Annemari har han drevet Alléhjørnet siden 1963, da de overtok overtok den etter Erlings far Einar, som grunnla nærbutikken i 1936.

Det lille forretningen har opplevd krig, varemangel, fått døren blåst i stykker av en eksplosjon, varelevering med håndvogn og økende omsetning med studenter og ølsalg. Men i slutten av januar stenger ekteparet dørene for den eneste gjenlevende nærbutikken på Høyden. Leiekontrakten går mot slutten, og skulle butikken vært i drift det året som gjenstår, måtte Dragesetene lagt ut store summer på nødvendig oppussing og nytt kassasystem. Bedre da å gi seg nå.

– Men vi har hatt en utrolig arbeidsplass, med veldig gode medarbeidere. Og så mange spennende mennesker vi har truffet, sier Erling.

– Alle typer folk, det er det som gjør dette til et levende yrke, supplerer kollega Georg Grung.

Personlig kontakt har de med alle. De snakker like varmt om kundene sine, enten det er studentene, de universitetsansatte, folkene fra Nygårdsparken, de få fastboende stamkundene og den lange rekken av berømte bergensere som har gått gjennom dørene i nærbutikken.

– Fantastisk greie folk, sier Erling om alle sammen.

– En institusjon blir borte

På et bord i butikken står det flere juleblomster og kort fra fornøyde shoppere fra Universitetet og noen av de få gjenværende fastboende på Høyden. Også kundene er triste for at Alléhjørnet nå forsvinner. De fire bak disken må fortelle det til vantro handlende mange ganger om dagen.

Flere kan ikke tro at Erling, Annemari, Georg og Mari Jarlind snart ikke lenger skal hjelpe dem å veie frukt og grønt, prate hyggelig over en kopp kaffe eller telle opp vekslepengene nøyaktig og alltid med et smil.

– En institusjon er i ferd med å forsvinne. Det kommer til å bli kaldt her. Den rausheten og drømmene som statsministeren snakker om, er akkurat det dere står for! sier UiB-ansatte Bente Milch fra rektors kontor.

Fru Larsen (eller fru Larsen nummer to, som hun går under på Alléhjørnet) er innom for å handle litt og slå av en prat med Erlings søster Torborg, som også jobbet i butikken tidligere. Fru Larsen har vært kunde i over 60 år og bor like over gaten.

– Jeg kommer til å savne det sosiale her. Sånn omsorg for sine kunder finner man ingen andre steder, forteller hun.

Ikke er det lenge siden en alarm begynte å pipe i huset hennes. Erling ble hentet inn for å ordne opp, og gjorde det med glede.

– Det er sånne småting som gjør Alléhjørnet helt spesielt. Eller, det er kanskje ikke småting likevel. Det er sånne ting som betyr noe, spesielt når du blir eldre, forteller fru Larsen nummer to.

Vil gå ut med stil

I lokalet kommer sannsynligvis en 7Eleven-kiosk til å erstatte Alléhjørnet. Og Erling må ut på arbeidsmarkedet igjen.

– En jobb med lørdagsfri hadde vært fint, det har jeg aldri hatt, sier han. En arbeidsuke på under 70 timer hadde nok heller ikke vært å forakte. På Alléhjørnet har de aldri tenkt så mye på dette med timebetaling. Man kan jo ikke avvise en kunde.

Siste åpningsdag er ennå ikke bestemt, men bløtkake blir det. Folkene bak disken spøker om rosa champagne og ferietur til Seychellene eller Sharm el-Sheik.

– Vi må jo gå ned med stil! Men vi griner ikke. Kan jo ikke det med så mange greie kunder, sier Erling og Georg.

SENIORBUTIKK: I 70 århar det vært dagligvarer å få på Alléhjørnet, eller iHermann Foss gate 12, somadressen egentlig er.
RUNE NIELSEN
GODT UTVALG: Bleier har Erling Drageset aldri solgt på Alléhjørnet. Det går mest i øl og studentmat, men resten av utvalget har det heller ikke vært noe å si på. - Men det er trist å se at det nåbegynnerå bli litt grissent i hyllene, sier han.
RUNE NIELSEN
SNART SLUTT: Det er blitt mange år og lange dager bak disken på Alléhjørnetfor innehaver Erling Drageset (t.v.) og kameraten Georg Grung, men i slutten av januar er det slutt for den eneste gjenlevende lokalbutikken på Høyden.
RUNE NIELSEN