I dag er det vanskelig for politiet å ta de som er påvirket av annet enn alkohol (se også faktaramme).

— Vi har de seneste årene registrert at vi har enda flere som er påvirket av andre stoffer enn alkohol. Det er nok en del som for oss fremstår som ruset, men som ikke blir domfelt, sier UP-leder på Vestlandet, Leon Nordanger til NRK.

Cannabis og sovemidler

Men nå har Folkehelseinstituttet gitt signaler vil bli innført grenser for ruspåvirkning i trafikken. Det kan skje allerede til nyttår, og vil gjelde en rekke medisinske medikamenter, blant annet bestselger-sovemiddelet Zopiklon.

Det er nok en del som for oss fremstår som ruset, men som ikke blir domfelt. UP-leder Leon Nordanger

Cannabis er blant de andre stoffene som får en egen grense, ifølge Bergensavisen.

— Narkometer vil lette arbeidet vårt betraktelig, sier Jens Kleppe i trafikkseksjonen i Hordaland politidistrikt til avisen.

Lege må avgjøre

I motsetning til alkohol, finnes det i dag ingen faste grenser for hvor høye verdier av medikamenter man kan ha i kroppen når man kjører bil. Derfor er det en lege som må avgjøre om den mistenkte er ruspåvirket, uten å kunne ta hensyn til blodverdier. Med det nye systemet, vil blodverdiene være avgjørende når det skal tas stilling til om bilføreren kjørte i ruspåvirket tilstand.

UP-sjef Nordanger mener faste verdigrenser vil bidra til at færre slipper unna.

— Når disse faste grensene kommer, vil det lette politiets arbeid med å avdekke og få dømt bilførere for ruspåvirkning av andre rusmidler enn alkohol, sier han.

Trafikktips? Ring eller send MMS til 2211, eller skriv e-post