De siste dagene har vært tunge for bergensere med luftveisproblemer. Det sedvanlige giftlokket har ligget som et teppe over Danmarks plass i flere dager, og luftmålingene har lyst rødt flere ganger.

Men fra og med mandag ser det ut til at kuldeperioden er over for denne gang. I stedet kommer flere plussgrader og regn — kort sagt godt bergensvær.

Bergen kommune skrev i en pressemelding onsdag at den endrete værtypen betyr at det ikke blir satt inn nye tiltak mot dårlig luftkvalitet.

Kan bli kaldere igjen

Helene Erlandsen, statsmeteorolog ved Vervarslinga på Vestlandet, bekrefter værmeldingen. Likevel vil hun ikke utelukke at giftlokket kan dukke opp igjen snart.

— Det er ingen overraskelse om det kommer mer kulde. Februar er jo en av de kaldeste månedene vi har, sier hun.

Hun forteller at giftlokket kommer når det er minusgrader og vindstille.

— Luften på bakken er lavere eller like kald som oppe i luften. Og siden kaldere luft er tyngre enn varm, blir den forurensede luften liggende så lavt. Om sommeren slipper vi fenomenet, fordi solen er sterk nok til å varme opp luften på bakken, slik at den stiger og tas med av vinden, forklarer hun.

Selv er hun også glad for at det kommer noen mildere og våtere dager.

— De fleste bergensere tåler jo litt regn, og vi vil heller ha regn enn giftlokket, sier hun.

Aksjonerte mot giftlokk

Onsdag aksjonerte Bergen Natur og Ungdom for bedre byluft på Torgallmenningen. Ifølge leder i organisasjonen, Ingegjerd Meyer, var 18 stykker med på aksjonen.

Bergen Natur og Ungdom er imot par- og oddetallskjøring, og for køprising. De vil også ha flere kollektivfelt, utbygging av sykkelveinettet, flere bussruter og mer bybane.

- Bussene saboteres

— Slik det er nå, saboteres kollektivtrafikken av privatbilene, siden bussene blir stående i de samme køene, forklarer Meyer.

- Alle tiltak koster penger. Hvor mener Bergen Natur og Ungdom byrådet skal få mer penger til å kunne gjennomføre de miljøvennlige tiltakene?

— Køprisingen vil kunne gi en del inntekter. I tillegg har staten en belønningsordning, som «skal stimulere til bedre fremkommelighet, miljø og helse i storbyområdene, ved å dempe veksten i behovet for motorisert transport og øke antallet kollektivreisende på bekostning av reiser med privatbil», forteller hun.

Byene som klarer å overholde statens krav, blir tildelt 550 millioner kroner i en fireårsperiode. Meyer forteller at Bergen er en av kommunene som har inngått en slik avtale for perioden 2011-2014, og som dermed har mulighet til å håve inn disse millionene.

— Dermed bør det være fullt mulig økonomisk å gjennomføre mange av de tiltakene vi etterlyser. I tillegg til pengene som vil tjenes inn med køprisingen, kan en innføring av køprising være med på å sikre at Bergen holder avtalen sin til samferdsesdepartementet, noe som vil sørge for disse 550 millioner kronene i løpet av de neste fire årene.

- Frustrerte bergensere

Hun forteller at mange interesserte tilskuere kom bort til aksjonsgruppen onsdag, og at flere uttrykte sin frustrasjon over alle de ulike tiltakene som er presentert av byrådet.

— Folk er frustrerte over å ikke vite hvilke regler som kan bli innført fra dag til dag, forteller Meyer.

Hvilke tiltak tror du ville fungert best mot giftlokket? Si din mening!