600 brunørret skal settes ut i Lille Lungegårdsvann i anledning åpningen av sportfiskets år.

— Det er fisk i størrelsen 300-900 gram som skal hentes på et klekkeri i Odda og settes ut, sier leder for Norges jeger- og fiskerforbund i Hordaland, Bjarte Erstad.

Målet med sportfiskets år er å rekruttere nye sportfiskere i Norge, og den offisielle åpningen skjer i Bergen lørdag 10. mai. Da blir det aktiviteter og underholding på Festplassen, og viktigst: 600 bitevillige ørret i Lille Lungårdsvann.

Kongen kommer

— Vi kommer til å stille med fiskeutstyr til alle som vil prøve seg - både med mark og flue, sier Erstad.

Barn vil bli prioritert, men også voksne fiskere får prøve seg. Og så kommer en helt spesiell fiskeentusiast fra hovedstaden på besøk: Kong Harald.

— Kongen er forbundets høye beskytter, og han syntes dette var så gøy at han tar på seg fiskejakken og kommer over fjellet for å prøve seg, sier generalsekretær i Norges jeger- og fiskeforbund, Espen Søilen.

Så vidt Bergens Tidende kan forstå, er dette første gang i historien en sittende norsk konge skal kaste med flue i Lille Lungårdsvann.

Kongen skal ikke ha noe formelt program i byen - han skal rett og slett bare på fisketur.

Hemmelig ørretfrakt

Fisken hentes i Hardanger noen dager før selve arrangementet - i all hemmelighet.

— Vi må jo være sikker på at det er fisk igjen til kongen og alle de andre som kommer på selve dagen, sier den lokale arrangøren, Bjarte Erstad.

Natt til 10.mai vil Lille Lungegårdsvann derfor bli strengt bevoktet slik at man ikke risikerer tjuvfiske.

Trygg på vannkvalitet

Det har vært en omfattende søknadsprosess for å få godkjenningen på plass til å slippe ut ørreten, og Erstad føler seg trygg på at ørreten ikke vil ligge med buken opp når fisket skal starte.

— Vi har tatt mange vannprøver og brunørreten er ganske hardfør. Dette er tidlig i sesongen, og det er bra med oksygen i vannet, sier han.

Kommunen har imidlertid pålagt dem å fiske opp eventuell fisk som måtte være igjen i etterkant av arrangementet, så de som hadde håpet på at vi skulle få et varig fiskevann midt i sentrum blir dessverre skuffet.

Ikke første gang

Fisket vil foregå fra land, og alle fiskerne som får fisk, kan ta dem med hjem og spise den til middag. Det vil bli satt opp sløyebord slik at fisken kan klargjøres på stedet.

Ivrige bergensfiskere med god hukommelse husker at dette ikke er første gang man har fisket i bergen sentrum.

Sist gang det ble arrangert fiske i Lille Lungegårdsvann var i 1992, da Sommer-Bergen arrangerte fiskefestival. Den gangen var det 600 regnbueørret som ble sluppet ut, og det ble arrangert fiskekonkurranse. Den gangen var det Arnastrilen Toraderlag som kastet glans over arrangementet.

Arrangementet lørdag 10. mai skal vare fra klokken 11-14 og er åpent for alle.