Fredag feier den første høststormen inn over landet, og Meteorologisk institutt har sendt ut OBS-varsel om storm på deler av kysten. Vindfullt blir det også i Hordaland og Sogn og Fjordane, men ikke like mye som lenger nord.

— I Hordaland og Sogn og Fjordane er det varslet sterk kuling, bortsett fra ved Stad, der vi kan få full storm, sier meteorolog Steinar Skare ved Vervarslinga på Vestlandet.

Store nedbørsbyger

Men om det ikke skal regne helt sidelengs, vil det uansett bli vått, lover meteorologen.

— Nå de nærmeste timene vil det muligens bli et lite opphold, men så kommer det til dels kraftige regnbyger inn over oss. Mest nedbør vil det komme i midtre og indre strøk, sier Skare.

Lokalt vil det bli store nedbørsbyger.

— Det er varslet opp mot 40 til 60 millimeter på 24 timer fra klokken 12. Til sammenligning fikk vi i natt om lag 15-20 millimeter fra det begynte å regne ved 18-tiden og frem til klokken 08 i morges.

Gløtt av sol

Men alt er ikke bare grått, trøster meteorologen.

— I ettermiddag kan vi faktisk få gløtt av sol mellom bygene i ytre strøk.

For dem som har tenkt seg opp Stoltzekleiven fredag, har han ingen garantier.

— De som skal løpe de nærmeste timene kan være heldige. Nå har en front akkurat passert oss, og vi får en bedring en stund. Men om noen timer vil det være kraftige byger igjen.

Flom- og skredvarsel

NVE har satt risikoen for flom og jordskred til nivå 2 i Hordaland og Sogn og Fjordane. Det betyr at det ventes noen jordskred, og at man bør være oppmerksom i utsatte områder.

«Det ventes mye regn, opp mot 70 mm. Nedbørmengden er noe usikker. Bratte skråninger, samt bekker og elveløp med stor vannføring er spesielt utsatt. Rensing av dreneringsveier og stikkrenner anbefales», heter det i skredvarselet.