EUs nye tobakksdirektiv tillater smakstilsetninger i snus, men det blir ulovlig å opplyse om smaken. I tillegg blir det ulovlig med innholdsfortegnelse.

Det betyr at forbrukerne ikke får informasjon om hva de kjøper, utover at det er snus. Direktivet ble nylig vedtatt av EU-parlamentet.

— Komplett idioti

Snusbruker Aleksander Nøstdal mener forbudet er idiotisk overformynderi. Han snuser fast og har funnet sin favoritt som inneholder en bestemt smak.

— Blir boksene helt like vet jo jeg ikke hva jeg kjøper. Dette er komplett idioti, sier Nøstdal.

Han får støtte av butikkselger Kjersti Takle som ikke helt forstår hvordan salg av snus skal foregå i praksis med det nye direktivet.

— Vi kan ikke åpne hver boks slik at kunden må snuse seg fram til varen de ønsker å kjøpe. Vi må vel lage et system i snusskapet. Men å huske hvor de ulike snusboksene står, kan bli vanskelig, sier Takle.

Bekymret importør

Swedish Match norske avdeling forsyner norske utsalg med snus. De er svært bekymret for konsekvensene av det nye EU-direktivet.

— Det er fullstendig ubegripelig at EU forbyr innholdsfortegnelse på snus. Forbrukerene har rett til å vite hva de kjøper. Det blir som om man går til Vinmonopolet og ikke får informasjon om man kjøper rødvin eller hvitvin, sier Geir Hammer, administrerendedirektør i Swedish Match Norge.

Hammer mener dette i verste fall kan bli farlig for snuserne.

— Å holde tilbake informasjon fra forbrukerne, er jo ikke med å beskytte dem på noen som helst måte. Tvert imot åpner dette for at useriøse produsenter kan putte hva som helst i boksen uten å fortelle hva den inneholder, sier Hammer.

- Men snus er vel ikke et helseprodukt?

— Snus er et nytelsesprodukt og et voksenprodukt. Vi er enige med både EU og norske myndigheter om at snus ikke skal brukes av de under 18 år. Gravide og ammende skal også holde seg unna alle former for nikotin, sier Hammer.

Gjelder også Norge

Direktivet ble nylig vedtatt av Europa-parlamentet og blir trolig innført i Norge innen to år.

— Jeg håper norske myndigheter står på retten å fortelle hva produktene inneholder, sier Hammer.

Diskuter saken under:

IKKE LOV: Det nye EU-direktivet forbyr snusbokser merket med innhold og smak.