I går ettermiddag hadde UP fartskontroll på E39 ved Engevik i Fitjar kommune .

Full fart til fergen

Hele 45 bilister fikk forelegg i kontrollen på Stord. I tillegg fikk fem sjåfører beslaglagt førerkortet. Kontrollen var i en 60-sone. Høyeste fart var 108 km/t.

Mange bilister kjører fort på stedet enten de kommer fra eller skal til fergen fra Sandvikvåg.

Botfelle

60-sonen på Engevik på E39 er en botfelle av de sjeldne.

Det er i år beslaglagt hele 44 førerkort på dette stedet og over 400 bilister har fått forelegg for høy fart. Sunnhordland.no skriver at Fart fører til frykt

i området.

Artikkelen fortsetter under kartet.

Hvorfor Engevik?

— Hvorfor har dere så mange kontroller på Engevik? I debatten på bt.no om fartskontroller, er det flere som hevder dere står der dere kan ta inn mest penger?

— Det er helt uvesentlig hvor vi tar inn mest penger. Engevik er en strekningen der fartsgrensen på 60 km/t blir kraftig neglisjert. Det er smal vei uten gul stripe, det er busstopp der og flere avkjørsler, sier Arvid Flæte, fungerende UP-sjef på Vestlandet, til bt.no.

Flæte sier de fleste som blir stoppet er bilister som skal nå fergen i Sandvikvåg og dermed er på vei nordover på E39. UP har også kontroller sørover og det finnes også lokale folk som blir tatt.

UP er ute i helgen

Om sommeren prioriterer UP hovedveiene. På Vestlandet er E 39, E 16 Bergen — Voss og fylkesvei 8 i Hardanger prioritert.

— Vi står også sporadisk andre steder. Spesielt i forbindelse med festivaler. Nå er det for eksempel Ekstremsport på Voss, sier UP-sjefen.

Da bt.no snakket med Flæte i formiddag var han ute på trafikkontroll. Han forteller at de kommer til å ha flere kontroller i ettermiddag, kveld og natt.

Påslag av prikker

Dersom førerkortet blir beslaglagt, og du har prikker fra før, fører det til forlengelse av tiden førerkortet blir inndratt.

Til og med fire prikker fører til et påslag på tre måneder.

Fra fem til syv prikker, fører til fem måneders ekstra inndragningstid.

Når du da får førerkortet tilbake er prikkene strøket, og du starter på nytt på null prikker.

Mange har fartsatferd

  • Mange av de vi tar førerkortet fra har prikker fra før. De har med andre ord en atferd i trafikken, som gjør at de burde tatt det mer med ro, sier Arvid Flæte.

Hva mener du om fartskontrollene og kjøringen?