EIR STEGANE

Episoden skjedde i Inndalsveien i 23.15-tiden mandag kveld, og politiet ser på ransforsøket som svært grovt og alvorlig ettersom det var våpen med i bildet.

— Gjerningsmannen truet med noe som drosjesjåføren oppfattet som en ekte pistol da han snudde seg, sier politioverbetjent Tove Lian Mathiesen ved Vold- og sedelighetsavsnittet ved Hordaland politidistrikt.

Passasjeren, en mann i 20-årene, kom inn i drosjen på holdeplassen ved Vestkanten i Loddefjord. Han ba om å bli kjørt til Stadion. Da turen var over ga passasjeren sjåføren beskjed om å komme med pengene, samtidig som han truet ham med en pistol.

Politiet ønsker tips

Til tross for den alvorlige situasjonen, valgte drosjesjåføren å forholde seg helt rolig, og prøve å snakke passasjeren fra ranet. Det klarte han, og det siste han så av gjerningsmannen var at han gikk nordover forbi Kiwi-butikken og rundt hjørnet inn i Bjørnsons gate.

— Vi er på jakt etter en mann som er i 20-årene, 1,75-1,80 meter høy, middels bygd med smalt ansikt og litt uren hud. Han var kledd i en hvit/grå caps, lys jakke og mørke bukser. Hvis noen har sett denne mannen, må de ta kontakt med politiet, sier Lian Mathiesen.

Sjåføren er sikker på at mannen ikke var påvirket av alkohol, men er usikker på om han var ruset på noe annet.

— Var det riktig av sjåføren å prøve å snakke seg fra denne episoden?

— I dette tilfellet gikk det bra. Sjåføren følte på situasjonen at han kunne prøve å snakke vedkommende til rette. I en annen situasjon kunne det ha vært helt feil. Det er vanskelig å gi noe entydig råd om hva som er det riktige, sier Lian Mathiesen.

- En ekstrem enkeltepisode

Daglig leder i Bergen taxi, John Gaute Kvinge, sier at sjåføren er oppskaket av situasjonen, men at han skal få den hjelpen han måtte trenge etter episoden.

— Vi har iverksatt de vanlige prosedyrene i denne saken, og både drosjeeieren og vi vil følge ham opp, sier Kvinge.

Han ser på mandagens hendelse som en av få ekstreme episoder som involverer drosjesjåfører i Bergen, og mener det ikke er noen trend som sier at det blir stadig farligere å kjøre drosje.

— Det er veldig få situasjoner, tatt i betraktning at vi kjører fire millioner passasjerer årlig. Det vi er opptatt av er at de lærer å mestre det som skjer og ikke få panikk, men vi kan selvfølgelig ikke gardere oss fullstendig mot slike ting.

— Hva med sikkerhetstiltak som for eksempel sperre mellom sjåfør og passasjer?

— Vi kan ikke ha vakthold i bilen, vi tror ikke kamera vil forhindre at de verste galningene handler som de vil, og en plastplate mellom sjåfør og passasjer tror vi vil skape en upersonlig stemning i bilen og virke provoserende på de feile menneskene, sier Kvinge.