62-åringen må betale 20.000 kroner i bot for å ha forsøkt å villede tollvesenet med uriktige opplysninger.

Da mannen landet på Bergen lufthavn en novemberdag i 2006 presenterte han tre plastsekker på til sammen 104 kilo for tolldeklarasjon. Sekkene inneholdt 92 skjorter, 64 bukser, 53 slips, 42 jakker, åtte kåper, en kjole og en vest.

Han forklarte at plaggene var brukte og vannskadet, og oppga verdien til å ligge på cirka 8800 norske kroner. Retten mener derimot at klærne er i perfekt stand, og at verdien derfor er betydelig høyere.

Søleklær

62-åringen kom fra ferie i Thailand. Under ferieoppholdet oppsto det en alvorlig flom i Bangkok, som førte til at en rekke butikker fikk vannskader på varene.

Mannen har forklart at han ved en tilfeldighet kom forbi en klesbutikk der han fikk kjøpte 42 jakker, 64 bukser og 80 skjorter for 50.000 bath. Det tilsvarer 8800 norske kroner.

Ifølge 62-åringen var alle plaggene våte og flere plagg hadde fått søle eller kloakkvann på seg. Domfelte sørget for at klærne ble renset i Thailand, og planla at dette skulle være julepresanger til familien.

Ingen julegaver

Men det ble ingen myke pakker under juletreet dette året. Alle klærne ble beslaglagt til inntekt for statskassen, og i tillegg til boten må mannen ut med 15.000 kroner i saksomkostninger.

En fagmann fant ingen skader på klærne, og etter rettens vurdering er plaggene helt nye. Salgsverdien er beregnet til minst 36.000 kroner.