Det sier Bjørn Hasselgård, direktør i Bryggeriforeningen.

På tre år har beslagene av øl økt fra rundt 50.000 liter i året til 166.000 liter i fjor. I tillegg ble over 40.000 liter øl på vei til Norge stoppet i Sverige og Danmark. Verken Tollvesenet eller Bryggeriforeningen er i tvil om at økningen i beslagene forteller at mer ulovlig øl er nådd ut til kjøperne også.

— Det er skremmende at smuglingen øker så mye, sier Hasselgård.

24 millioner liter øl

— Vi regner med at det tas inn rundt 12 millioner liter øl i form av grensehandel. Det tilsvarer omtrent årsproduksjonen til Tou bryggeri. Det betyr at et helt norsk bryggeri kommer over svenskegrensen hvert år, sier han.

— Forsiktig estimert blir like mye øl smuglet til Norge. Dermed kommer to norske bryggerier over grensen årlig. Selvsagt er det en stor trussel for bransjen, sier Hasselgård,

Bryggeridirektøren avviser at frykten for nedlegging av bryggerier er skremselspropaganda og krisemaksimering. Han viser til at 24 millioner liter utgjør over 10 prosent av omsatt volum på 235 millioner liter (2002-tall). Og andelen er voksende.

24 ganger så høy avgift

Han mener produksjonsavgiften i Skandinavia og Tyskland langt på vei forklarer strømmen av øl nordover (per liter):

Norge: 15.55

Sverige: 5,64

Danmark: 2,81

Tyskland: 0,65

Det betyr at avgiften i Norge er 24 ganger høyere enn i Tyskland.

I tillegg kommer lavere produksjonskostnader jo lenger sør du kommer.

Konsekvensen er at mange dansker kjøper ølet sitt i Tyskland, svensker kjøper i Danmark og nordmenn drar til Sverige - hvis de ikke kjøper smuglerøl fra Tyskland da.

Ja, i Tyskland er ølet så billig at danskene til og med kan kjøpe dansk øl langt billigere enn i Danmark.

Billigøl fra kontinentet

Men smugling og grensehandel er ikke det eneste problemet bryggeriene har å slite med. I tiltagende grad har de stor butikkjedene greid å tvinge ned prisen på en del ølmerker, som Tuborg og Carlsberg. I tillegg importerer enkelte kjeder billigøl fra svære bryggerier på kontinentet.

— Omsetningen av øl er gått ned i Norge. Prisen på øl er blitt så høy at folk ikke lenger finner seg i det, sier Hasselgård.

Konsekvensen er at marginene går ned. Svaret er nedbemanning for å redusere produksjonskostnadene.

STORSMUGLING: Store deler av smuglerølet skal til Vestlandet og er av det danske merket Slots. Ølet som politiet torsdag beslagla på Voss var av samme merke. ARKIVFOTO: ARNE HOFSETH