— Skal jeg fortelle deg noe rart? spør journalist Kiki Baron.

— Da vi var i hotellbaren i går kveld, var det to bartendere bak disken. Ingen av dem kom bort til bordet vårt for å tilby oss drinker. De ville først servere oss da vi selv kom bort til baren. Er det en slags merkelig, norsk regel?

Baron er frilansjournalist fra Hamburg i Tyskland. Hun leverer artikler til blant annet motemagasinet Vogue, Traveller's World og ulike gourmetmagasiner.

Sammen med rundt 50 andre tyske reiselivsjournalister har Baron tilbrakt de tre siste dagene på smøretur i Bergen og omegn.

— Det er så vakkert her, så dramatisk og pittoresk på samme tid! Maten, hotellet, utsikten, sjøen ...

Baron er over seg av begeistring når BT møter henne på havnecruise torsdag ettermiddag.

— Jeg har ikke vært i Norge siden jeg var liten jente. Dette har overgått alle mine forventninger, erklærer hun.

GUIDE: Turguide Angela Kuhrts fra Bergen By Expert er ble leid inn for anledningen. Hun er tysk autorisert bergensguide og fortalte torsdag ettermiddag de tyske journalistene om Bergens havneområder.

Smøretur

Det er den tyske reiselivsoperatøren DerTour som blar opp. De betaler både reise, overnatting og aktiviteter for den store gruppen journalister som onsdag ettermiddag ankom Bergen.

— DerTour betaler en del hundre tusen for dette opplegget. Det gjør de to ganger i året for å promotere seg selv og sitt eget reiseprogram for den kommende sesongen, forteller Marianne Johnsen, markedssjef i Bergen Reiselivslag.

At de i år la en av promoteringsturene til Bergen, ga markedssjefen en unik mulighet til å vise frem det beste av hva byen har å tilby.

Hun har sammen med Fjord Norge AS utarbeidet programmet som skal gi de tyske journalistene en smakebit av Bergen og vestlandsregionen.

— Hensikten er at de skal reise tilbake til Tyskland og skrive flotte reportasjer fra det vi viser dem, forteller Johnsen.

Med base på Solstrand hotell i Os har journalistene blant annet fått oppleve havnecruise, bryggevandring, fiskematkurs, brevandring, fjordturer og andre kulturelle opplevelser som Lysøen og Troldhaugen.

Verdt millioner

CRUISE: Alle de 50 tyske reiselivsjournalistene ble tatt med på havnecruise torsdag ettermiddag. Turguide Angela Kuhrts fra Bergen By Expert fortalte historier fra byens havneområder.

— Da vi i 1998 begynte å føre statistikk over antall medier som besøkte Bergen, lå tallet på godt under 100. Tallet for 2012 er 572 medier med til sammen 646 journalister og fotografer, sier Linn Kjos Falkenberg, informasjons- og markedskoordinator i Bergen Reiselivslag.

I snitt besøker om lag 700 journalister årlig Bergen by.

— Vi har regnet ut at annonseverdien av presseoppslag om hele vestlandsregionen var på ca. 320 millioner kroner i 2012, opplyser Helen Siverstøl, bransjeansvarlig i Fjord Norge AS.

Hun forteller at det nyeste resultatet de har fra en pressereise er et oppslag i Lonely Planet Traveller som kom ut i juni i år, med 14 sider fra den norske vestlandsregionen.

— Annonseverdien for denne artikkelen alene var på 758.520 kroner, sier Siverstøl.

Vil se det «ekte» Vestlandet

Hun kan fortelle at «ekte» reiseopplevelser er det viktigste.

— Vi ser helt tydelig at journalistene blir mer og mer opptatt av autentiske opplevelser. Det gjenspeiler nok en generell reisetrend. I tillegg til lokal mat, er også norsk design og arkitektur veldig populært. Journalistene vil også ofte få greie på hva slags aktiviteter man kan gjøre i naturen her, sier Siverstøl.

Journalist Kiki Baron er intet unntak. Hun har forelsket seg i kongekrabben.

— Jeg smakte den for første gang i går kveld, og jeg er helt frelst! Vi har ikke kongekrabbe i Tyskland, så dette må jeg definitivt skrive hjem om, sier hun.

En av hennes kolleger, frilansjournalisten Detlef Berg, er mer opptatt av lokal kultur.

— Jeg vil lage en artikkel om noe mer enn bare naturen her. Jeg har veldig lyst til å skrive noe om Grieg, avslører han før havnecruisebåten legger til kai i Vågen igjen.

GRIEG: Frilansjournalist Detlev Berg er mest opptatt av Bergens lokale kultur. Han vil skrive reisereportasje om Grieg. - Jeg må skrive om noe mer enn bare naturen, sier han bestemt.