— Jeg går opp og mikser litt mer smoothie, sier borteboende bergenser Kjersti Elvik og smetter inn oppgang B.

Bygården anno 1890 ruver trivelig i tre etasjer rundt oss. Vi har «sotte oss» på en rød, malingslitt benk, med en lett avblomstret klatrerose som kulisse.

En frilansskuespiller må tjene penger også om sommeren, derfor skal hagedrømmen på hjemmebane på Grünerløkka være Kjerstis urbane sommerparadis i år.

— Her i bakgården er ingenting «mitt» eller «ditt», bare «vårt», vi smaker på hverandres mat og drikker hverandres vin, forklarer Kjersti.

Hun er tilbake med en ny runde smoothie, som balanseres på en rund sommerbrikke som hun og ektemann Gunnar Martinsen fikk av hans filletante Berit da de giftet seg for to små år siden.

— Smoothie'en har forandret livet mitt, det er bare godt, himler Kjersti og bedyrer at hun ikke fikk tipset fra KK. Vi vipper i oss den rosa smaken av yoghurt, hurtigmikset med banan, jordbær og en dæsh sitron. Mer sommer kan det knapt smake.

Frifredag i Oslo

Kjersti har frifredag, har jafset unna en treningsøkt på SATS og tatt tidlig Oslo-helg i åpenbaringen av en bakhage, stor nok til å gi en gjest plassangt light.

— Terje Strømdahl vokste opp i den leiligheten der borte, peker hun. Oppgang Bs tre etasjer deler hun og Gunnar med en filmprodusent, en casting-ansvarlig, to skuespillere og en dramatiker. Flytter det inn en instruktør, kan det faktisk bli film av det.

Og splitte våre bramseil om ikke datter til Bergens store skuespiller i selvpålagt eksil, Per Jansen, bor her også, og plutselig svinser forbi.

— Hun heter Ine og er veldig god til å imitere faren, røper Kjersti og trekker dongeriknærne oppunder seg på den skakke benken.

Borte i sykkelstativet har hun parkert sin sølvrøde «Fisher», som hun etter eget utsagn «bor på».

Og fra Grünerløkka Helsestudio, som av en eller annen grunn ligger midt i Kjerstis bakhage, høres dumpe drønn hver gang 120 tunge kilo treffer gulvet.

— Vi har bare bodd noen uker her i Toftes gate, flyttet inn første mai, kom fra Lovisenberg, forteller Kjersti, som har bodd i Oslo siden 1998. Bergen er blitt en by det er «fint å lengte til». Akkurat nå ser hun bunnen på Smoothie-glass nummer to.

Fra nord til sør

Denne ettermiddagen er himmelen over Oslo blygrå, men frilanseren må nyte ledige dager mellom sommerens festivaljobber, turneer og konserter.

I år går turene fra Bodø og Melbu i nord til Grimstad i sør, med pubformance-suksessen, nordover og med en torgversjon av «En folkefiende» sørover til Grimstad.

Akkurat nå har Kjersti arbeidsdagene fullbooket i en bakgård på Solli plass, der det gjøres opptak til vinterens NRK-serie for barn, «Amuletten», visstnok noe gyselig spennende noe.

Og til høsten blir det mer «Seks som oss», deretter Riksteatret, men foreløpig ikke mer «...men tankene mine får du ALLTID!».

Men derimot altså ti nye episoder av TV 2-serien om de tre kronglete parforholdene.

— Som BT kalte «Søt samlivssuppe»?

— Uff, ja, men jeg var veldig uenig og ble rett og slett sur, det var urettferdig, mener Kjersti.

Og håper at hun snakker på vegne av de ca. 500.000 seerne som fulgte serien våren gjennom.

Kickstart i hodet

For hjemmekjære Kjersti er det helt ok med en bakgårdssommer, hun har aldri utmerket seg med Syden-flaksing, interrailing eller backpacking verden rundt.

Det nærmeste hun har vært et klassisk sommerparadis er Ringholmen fyr i Sunnhordland, som var sommerlandet for jentungen fra Fyllingsdalen.

— Frilanstilværelsen ble forresten en kickstart for hodet, det er jo så utrolig mye forskjellig som kan gjøres, synes Kjersti - og ser lystent på vårt ennå halvfulle smoothie-glass.

I avtaleboken har hun jobber for ca. to år fremover, inkludert noe hemmelig på hjemmebane, på Den Nationale Scene. Hun bare nikker og smiler - bekreftende.

Så kommer kjøkkenansvarlig Gunnar to trapper ned for å melde at gryten med ytrefilet, soltørkete tomater og mega sukkererter er begynt å dufte lekkert, og han minner om kveldens kinoplaner.

Mens Kjersti lurer på om det kunne vært kult med en hengekøye eller to i sommerhagen.

Og litt mer Smoothie før middag...

SOMMER I BAKGÅRDEN: Bakhagen i Toftes gate på Grünerløkka i Oslo skal være skuespiller Kjersti Elviks sommerbase.<p/> HÅVARD BJELLAND (foto)