– De tilfellene vi har sett de siste dagene tyder på at utbruddet av svineinfluensaen nå er rett rundt hjørnet, sier Hans Blystad, overlege i Folkehelseinstituttet.

Nesten alle nordmenn som er blitt smittet til nå, har tatt med seg influensaen fra ferietur i utlandet. Hittil er 245 tilfeller bekreftet, men det reelle tallet på smittede er høyere. Nå tror legene at personer like gjerne kan bli smittet på bussen eller på jobb i Norge.

– Vi kan ikke si noe helt eksakt om når influensaen slår ut for fullt, men det kan dreie seg om en uke, sier Blystad.


Har du fått svineinfluensa? Kjenner du noen som har svineinfluensa? Send oss tips på mail eller på SMS til 2211!

_**Les også:

Får diagnosen på nett**_

Skoler og mange barnehager holder nå stengt. Overlegen forklarer at det er svært gunstig med tanke på å forhindre spredning. Om 13 dager er det imidlertid storinnrykk med nye studenter på universiteter og høyskoler.

– Til oss kommer det folk fra hele verden. Derfor gjør vi en del forberedelser nå for å kunne takle situasjonen, sier Kurt Petersen, assisterende direktør ved Norges Handelshøyskole.

Rektors hånd kan ryke

Informasjonsmøter, plakater og dispensere med antibakteriemiddel, inngår i beredskapsplanen. Skolen vil være preget av pandemien når studentene kommer den 10. august.

– Vi ser også på selve immatrikuleringsseremonien. Vanligvis tar rektor studentene i hånden. Det er noe vi vurderer å droppe i år, sier Petersen.

Alle skolene i Bergen holder nå stengt, men 19 av de 68 kommunale barnehagene i Bergen har åpent. I går ettermiddag ble det sendt ut et brev til alle barnehagene i Bergen kommune, private og offentlige, med råd fra Helsevernetaten i Bergen.

_**Les også:

Vet ikke hvor farlig smitten er**_

Barn som er syke, skal være hjemme, og foresatte med symptomer bes holde seg borte fra barnehagen. Det vektlegges også å lære barna god hoste— og håndhygiene. Vask bør skje ofte, spesielt etter å ha vært ute og før spising.

_**Les mer:

Testes for svineinfluensa**_

UiB skal passe forsøksdyr

Ved Universitetet i Bergen (UiB) er 14.500 studenter og 3200 ansatte tilbake om få uker.

– Vi gjennomfører vår ordinære virksomhet, men forholder oss til Helsedirektoratets råd og følger situasjonen, sier Kari Tove Elvbakken, universitetsdirektør ved UiB.

Universitetet har en beredskapsplan for håndtering av et større sykdomsutbrudd.

– Vi vil prioritere de viktigste oppgavene hvis mange er syke. Områder som IT, kommunikasjon og mottak av studenter og personell er særlig viktige. Dessuten trenger vi personer på laboratorier med for eksempel forsøksdyr, sier Elvbakken.

Bortfall av forelesninger er ikke til å unngå, ifølge direktøren.

– Dette er noe vi må tåle hvis mange blir syke.

_**Les også:

Svine-virus skaper frykt**_

– Vil holde skoler åpne

Barne— og ungdomsskolene i Bergen starter 19. august. Det gjør også de videregående skolene i Hordaland. Foreløpig skal alt gå som planlagt, og kommunen og fylkeskommunen avventer situasjonen.

– Vi vil prioritere å holde skoler og barnehager åpne. Blir mange av de ansatte syke skal vi forsøke å opprettholde en tilsynsordning, sier byråd for barnehage og skole, Tomas Moltu.

Heller ikke skoler og barnehager hvor det blir påvist svineinfluensa, vil bli stengt. Det er i tråd med rådene fra helsemyndighetene i dag.

30 smittet på Vestlandet

Selv om svineinfluensaen ikke har slått ut for fullt ennå, har spesialister på Haukeland universitetssykehus fullt belagte dager. På rom 1009 ved Mikrobiologisk sitter spesialbioingeniør Birgitte Madsen med bind foran munnen og svineinfluensa i et reagensglass mellom hendene.

Hit kommer vattpinner med celleprøver tatt fra halsen til vestlendinger som kan ha svineinfluensa.

Først dreper bioingeniørene viruset med en injeksjon. Så renses prøvene og klargjøres for DNA-testing.

DNA-testingen, for å sjekke om det virkelig dreier seg om svineinfluensa, er det Herman og Hermine som står for.

Sprengt kapasitet

De to maskinene er de eneste i Helse Bergen som kan fastslå med hundre prosent sikkerhet om en person er smittet av svineinfluensa.

– Kapasiteten er helt sprengt. Disse maskinen brukes også til å analysere mange andre prøver, sier assistentlege Rune Skjåstad.

Til nå er bioingeniørene på Haukeland påvist svineinfluensa i 30 prøver fra personer fra Hordaland og Sogn og Fjordane.

Totalt har laboratoriet mottatt 381 prøver fra pasienter som legene mistenker har svineinfluensa.