Det var professor Scott E. Fahlman ved Carnegie Mellon University i Pittsburgh i USA som oppfant smiley'en, en kolon fulgt av en bindestrek og en parentes, som blir til et horisontalt smilefjes på dataen din.

Fahlman sendte verdens første smiley i en elektronisk melding klokken 11:44 den 19. september 1982 under en diskusjon om hvordan man kunne markere at en melding skulle oppfattes humoristisk.

"Jeg foreslår følgende tegn for å markere vitser: :-) Les det sidelengs," skrev Fahlman, ifølge Associated Press (AP).

Fahlmans smiley spredte seg siden fra Carnegie Mellon til andre universiteter, og da Internett økte i popularitet omfavnet en hel verden ikonet.

I dag finnes det følelsesmessige ikoner, såkalte emoticons, for alle slags sinnsstemninger.

Språkeksperter sier at smiley'en og andre emoticons gir folk mulighet til å uttrykke følelser i e-post og andre elektroniske beskjeder som hadde vært vanskelig å gjøre bare med ord.

— Det har vært fascinerende å se hvordan dette fenomenet har økt i popularitet siden jeg sendte den meldingen for 25 år siden. Av og til lurer jeg på hvor mange mennesker som faktisk har skrevet disse tegnene, og hvor mange som har snudd hodet til siden for å se en smiley i løpet av disse årene, sier Fahlman i en uttalelse til universitetet.

For å markere bursdagen setter Fahlman og kollegene på Carnegie Mellon University i gang en årlig studentkonkurranse kalt The Smiley Award, hvor målet er at studentene skal komme opp med nyskapende ideer innenfor personlig kommunikasjon på data.

Fahlmans egen nettside finner du her (ekstern lenke)

PS: Bildene i denne artikkelen er endret etter nyttige innspill fra leserne.

Vis oss din favorittsmiley her!

ELDRE: Mens denne velkjente, gule smileyen er fra 60-tallet.
BURSDAG: Smiley med kolon, bindestrek og parentes fyller 25 år...