OLAV GORSETH

— Vi bygger ikke for evigheten, sier Petter Bergerud, arkitekt, professor ved Kunsthøgskolen og byggeleder for «Modell av fremtidens tårn» som er det offisielle navnet. Byggverket er laget av vel to kilometer med fire ganger fire millimeter tynne trespiler og ikke så rent lite lim. Totalvekten er anslagsvis 12-15 kilo. Hvis vind og nattevandrere var i det godmodige hjørnet i natt, står det vel der ennå.

Vilje til å tenke friskt

— Hvorfor i all verden bygger dere dette tårnet?

— Fra skolens side er dette et eksperiment der studentene henter erfaringer som vi bruker videre i forskning. Det dreier seg om konstruksjon, om treets bæreevne, hvor langt spenn det kan tåle, overflatestrukturer og romvirkning. I møtet med byen handler det også om å provosere litt, men samtidig inspirere til å tenke friskt, tore å gjøre noe spesielt. Byen trenger offensive og spektakulære grep. Det gjelder både oppdragsgivere og fagstanden innen design og arkitektur. Disse stuntene som vi gjør ved Kunsthøgskolen er et forsøk på å få Bergen til å vise seg frem som en by som virkelig vil noe.

Treby mer enn hus

— Og hva er det Bergen skal tørre?

— Jeg mener at byen Bergen trenger også denne typen aktivisering av sine byrom. Det handler om å skape noe som lager stemninger og som gir inspirerende møteplasser. Og så får vi se om små elementer som dette kan være en forløper til større strukturer. Å være en treby er mer enn å bygge hus i tre. Vi kan bruke tre også til belegning, til bymøbler, holdeplasser, overdekkede møtesteder, mulighetene er mange. Og da skaper vi en lunhet og trivsel som alle vil sette pris på.

— Hva skjer med tårnet nå?

— Det har mange spurt om. Skal det bygges inn i glass der det står, har noen lurt på. Svaret er at vi vet ikke. Dette er en installasjon, bygget for begivenheten Bønder i byd'n og treseminaret. Kanskje er det ødelagt når søndagen kommer. Og slik skal det være - noe forsvinner for at noe annet skal komme. En by skal stadig ha noe nytt å gi sine innbyggere. Har det berget gjennom natten blir det demontert, og så får vi se, sier Bergerud.

Ærer barna

Han er også imponert over den entusiasmen og byggegleden som bergenske skolebarn og hans egne studenter har vist i arbeidet med tårnet.

— Det er barna og studentene som har skapt dette. Jeg har knapt vært til stede. Så det er deres fortjeneste alt sammen. Og entusiasmen og dyktigheten deres har virkelig imponert meg. Da vi sa at vi skulle bygge et ni meter høyt tårn av fire millimeter tynne trespiler, var det ikke mange som trodde at det skulle gå. Men ungene fikset det, sier Bergerud.

BRYGGENS LUFTIGSTE: Tynne trespiler, lim og masse kreativitet fra skolebarn og studenter skapte det luftige tårnet på Bryggen lørdag. <br/>Foto: TOR HØVIK