Smiler de fremdeles i Sund kommune, femten år etter det verdensberømte smilevedtaket i kommunestyret? Det var det vi lurte på da vi dro undercover til smilets strileland.

For 15 år siden klarte nemlig daværende ordfører Arne Olav Nilsen å sette Sund på verdenskartet. Gjennom et politisk vedtak ble alle beboere i kommunen pålagt å være blide.

Det tok bare noen timer før vedtaket var blitt en verdensnyhet.

— Radio, aviser og tv fra hele verden sto i kø for å intervjue meg, fortalte en overveldet ordfører etter smilevedtaket.

Da hadde han hatt både BBC, ABC og CNN på tråden, dessuten aviser fra Japan, Saudi-Arabia og Thailand.

«Här er det lag på att vara glad», skrev en svensk avis. «Latteren breder seg i Sund», sto det i en dansk.

En radiostasjon i USA kalte Sund kommune for et norsk svar på Las Vegas. Og en mann i Danmark ville gjerne bli generalkonsul for Sund i EF (EU).

Den lokale turistnæring gnikket og gned seg i hendene.

Den store smiletesten

I dag har verden glemt humørkommunen vest i Norge. Men hvordan er det med sundsokningene? Har de fremdeles et smil og en vennlig replikk på lur?

Vi lurte. Derfor dro BTs humørpatrulje undercover til Sund og for å teste slitestyrken på det gode humør.

Vi smiletestet kommunen fra Skogsvåg i nord til Kleppe i sør, fra Klokkarvik i øst til Glesvær i vest. Vi var på kommunehuset og på losstasjonen, på bensinstasjoner, på kafeer og på kjøpesenter.

Vi oppførte oss for sikkerhets skyld relativt ufordragelig. For eksempel tråkket vi uanmeldt inn på rådmannskontoret i Skogsvåg og utba oss kaffe.

Og var sikker på at vi ville bli kastet handlaust ut.

Men jammen kom ikke rådmann Gerhard Inge Storebø med leskende kaffe til de to uanmeldte, som omsider viste seg å være journalist og fotograf.

— Vi trenger ikke alltid politiske vedtak for å være hyggelige mot folk her, smiler rådmann Gerhard.

Det gode humør står til en sekser fremdeles, kan vi slå fast.

Også da vi like uanmeldt buste inn hos Atle Herdlevær og Ove-Magne Berge på losstasjonen på Viksøy. Kaffen kom raskt på bordet der også - og smilet satt løst.

Ingen sure miner noen steder.

Best på humør

Heller ikke på kaien på Glesvær.

— Her har vi faktisk det aller beste humøret i hele Sund kommune, påstår Ruth Nordeide Bakke (47). Og kvalitetssikrer sin påstand med et bredt glis.

På kaikafeen selger Jon Steinar Midland gratinert krabbe og Budweiser i det nystailete serveringsstedet. På veggen i kafeen henger tre klokker som viser tidssonene i nærområdet; Glesvær, Golta og Tofta. Et kvarter tidsforskjell mellom hvert sted. Humor hvor du snur deg her.

Alle vi møtte mente at humørvedtaket fra 1991 hadde hatt en positiv langtidseffekt for bygdekommunen.

Ikke en eneste uvenn

— Dårlig humør kan lett smitte over på folk som er i godt humør. Derfor er det viktig at vi innimellom gjør noe uventet, for å skape glede.

Sånn forklarte ordfører Arne Olav Nilsen sitt humørutspill den gang i 1991. Da han gikk av som ordfører etter tolv år, hadde han angivelig ikke en eneste uvenn.

Kanskje ikke så rart at han i juni i år fikk Kongens fortjenstmedalje «for stor innsats innenfor lokalt og regionalt samfunns- og kulturliv».

Men noe nytt Las Vegas ble Sund kommune aldri, til tross for lysegrønne håp om at turister skulle la seg lokke.

Men de smiler fremdeles i Sund. Og det er vel det viktigste?