KARI PEDERSEN

I formannskapssalen på Kleppestø var det bare glade fjes. Rådmann Per Edvard Hillestad smilte, det samme gjorde økonomisjef Magne Utikilen. Tore Dale i Askøy Utviklingsselskap kom med blomster og klem til ordføreren.

Ved det blomsterpyntede bordet satt den forente kjøpergruppen med fornøyd mine.

Salget av Hanøytangen ble ikke et enten eller, men både og. Kjøpergruppen består av begge de tidligere budgiverne og planlegger å kalle seg Hilmar Invest. I går signerte de avtalen om å betale 25 millioner for det 790 mål store industriområdet.

– Nesten glad NCCs Terje Skjelbreid tok neppe munnen for full da han utbrøt:

– I dag er vi nesten glad. Det er morsomt å konkurrere, men jammen er det kjekt å komme sammen over målstreken.

Bredest av alle smilte ordfører Kari Manger. Sammen med advokat Magne Revheim, som har håndtert saken for Askøy kommune, får hun æren for at de tidligere konkurrentene fant sammen.

– Når vi bare snakker i lag, er det utrolig hva vi kan få til, lød hennes kvittering for rosen.

Håp og skuffelser Selv brukte hun anledningen til å minne om at Hanøytangen har en lang historie med håp og skuffelser.

Først i 1975 da Hilmar Reksten hadde visjonen og skapte Hanøytangen. Men varige arbeidsplasser ble det ikke.

Så i 1982 da Aker entret steinørkenen med brask og bram, uten at det førte til særlig aktivitet.

I 1992 kom Kværner og glansårene 1992-95 da Heidrun og Troll ble til der ute på vestsiden av Askøy.

Så stoppet det opp.

Vinterens hendelser er også historie nå.

På dagen seks uker Da avtalen ble undertegnet i går, var det på dagen seks uker etter at Askøy fikk hånd om også Bergens aksjer i Hanøytangen A/S.

– Vi sa det skulle gå seks til åtte uker. Jeg er fornøyd med fremdriften vi har hatt, sa Kari Manger og berømmet sine politikerkolleger. De har enstemmig stått løpet med henne. 13 ekstraordinære formannskapsmøter har det vært om Hanøytangen.

– Målsettingen vår har vært å benytte Hanøytangen til industriformål. Vi ønsker oss varige arbeidsplasser, som også skal komme Askøybedrifter til gode, oppsummerte ordføreren.

1000 jobber i 2006 Kjøpergruppen har anslått at det innen 2006 skal komme 1000 arbeidsplasser på Hanøytangen. Hva vil nå skje der ute? Kjøperne skisserer følgende planer:

  • Byggingen av komplette oppdrettsanlegg i betong vil umiddelbart bli flyttet fra Jekteviken i Bergen til Hanøytangen. Sammen med DOF Industri AS, Sjøtroll Havbruk AS og Skarveland AS vil NCC på Hanøytangen bygge opp landets største leverandør av slike anlegg.
  • Mjellem & Karlsen Eiendomsutvikling AS ønsker å flytte både Laksevåg Verft og Mjellem & Karlsen til Hanøytangen før senest 2007. 500 arbeidsplasser følger med på flyttelasset.
  • Fana Stein & Gjenvinning har inngått avtale om å kjøpe 50 mål av Hanøytangen og vil etablere anlegg for skipsopphogging og et nytt fragmenteringsverk der biler, kjøleskap og annet tynnmetall skal flises opp. Det vil gi 30 nye arbeidsplasser.

I tillegg blir Maritime Group værende på Hanøytangen og vil tidvis ha flere hundre i arbeid.